Prostreno.cz

Na kvasinkové infekce pomáhají i ředkvičky

Ředkvičky můžete jít takřka v neomezeném množství, protože mají minimum kalorií. Kromě toho, že vyladí trávení a sníží riziko rakoviny, pomohu zastavit i infekce, které vám otravují život!

Ředkvičky možná nejsou nejvyhledávanější zeleninou, ale nepochybně patří mezi nejdravější pěstované potraviny. Vždyť jako lidové léčivo se využívají již po staletí! Tradiční ájurvédská i čínská medicína je doporučuje na bolest krku, horečky a poruchy odtoku žluči. K duhu však přijdou v jiných situacích! A dietu ani v nejmenším neohrozí.

Občerstvení, co je light

Šálek nakrájených ředkviček obsahuje přibližně 24 kalorií a prakticky žádný tuk, takže se sabotáže vašeho zdravého stravování rozhodně obávat nemusíte. Tyto šťavnaté křupavé plody zprostředkovávají vitamin C, který neutralizuje volné radikály, podporuje syntézu omlazujícího kolagenu a předchází poškození buněk. Načerpáte z nich i další prospěšné složky, jmenovitě pak draslík, vápník, hořčík, zinek, fosfor, mangan a měď. Obohatí vás i o vitaminy B, K a A. Už jste slyšeli o těchto vedlejších účincích jejich konzumace?

Ochrana před rakovinou, na které si smlsnete

Podle amerického výzkumného ústavu Linus Pauling Institute nabízejí všechny druhy brukvovité zeleniny jisté sloučeniny, které se ve spojení s vodou rozkládají na isothiokyanáty, což jsou látky zabraňující růstu rakovinných nádorů. O protirakovinném působení ředkviček informují i poznatky studie zveřejněné v magazínu Plant Foods for Human Nutrition. Na co dalšího se můžete těšit?

Stopka žaludečních potíží

Ač se to možná nezdá, zmíněné červené poklady ze zahrádky jsou i štědrými dárci vlákniny. Je prokázáno, že jejich šťáva nejenže léčí sliznice gastrointestinálního traktu a zlepšuje trávicí funkce, také předchází rozvoji žaludečních vředů. A pozor, teď se raději něčeho podržte – protože jsou ředkvičky přírodním antimykotikem, jejich protiplísňové proteiny léčí vaginální kvasinkové infekce i invazivní kandidózu. Alespoň tak to vyplývá z průzkumu publikovaného v časopise The American Society for Microbiology. Tak s nimi nešetřete!

Zdroje: www.healthline.com, www.link.springer.com/article/10.1007/s11130-010-0178-0, www.faculty.ksu.edu.sa/rafatullah/Old/PBL_036.pdf, www.journals.asm.org/doi/full/10.1128/aac.00448-08





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na večeři

Více tipů
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat