Prostreno.cz

Řapíkatý celer v kuchyni

Stonky řapíkatého celeru rostou ve svazcích, které jsou dlouhé asi 30–40 cm a jsou spojeny pouze vespod rostliny, odkud rostou odděleně až ke koruně. Na koruně (vrcholu) každého stonku jsou listy rostliny, které se liší velikostí od malých a jemných až po relativně velké. Každý stonek je z vnější strany žebrovaný a uvnitř hladký.

Vzhledem k jeho výrazné a typické chuti jej lidé buď milují nebo nenávidí. Nasekaný řapíkatý celer je oblíbeným základem v různých receptech, včetně nádivky, polévek a dušených pokrmů. V čerstvém stavu oživí váš oblíbený salát, případně jej můžete použít jako předkrm: zejména namočený do medové hořčice nebo jiného typu salátového dresinku chutná skvěle. Plněné arašídovým máslem nebo smetanovým sýrem tvoří zdravou svačinku pro děti, která kombinuje vitaminy a vlákninu s bílkovinami. Z řapíkatého celeru lze konzumovat i listy – využít je můžete třeba jako bylinky.

Jaký je rozdíl mezi řapíkatým a bulvovým celerem?

Řapíkatý celer je o něco méně aromatický než jeho bulvový příbuzný, o to je však křupavější. Patří do čeledi miříkovitých (Apiaceae), kam se řadí nejen zmíněný bulvový celer, ale i mrkev, petržel, pastinák, fenykl a kopr. Řapíkatý celer má tedy široké příbuzenstvo. Jeho listy vypadají podobně jako u bulvového celeru, avšak jsou mírně zpeřené. Chutné a masité řapíky celeru mají (podle odrůdy) světle zelenou, intenzivně zelenou nebo žlutavou barvu. Podobně jako bulvový celer tvoří i řapíkatý celer kořenovou hlízu, která je však mnohem menší.

Jak jej připravit v kuchyni

Jelikož i řapíkatý celer roste v kontaktu se zemí, je důležité se ujistit, že je před použitím v kuchyni důkladně očištěn. Nejlepší způsob, jak jej očistit, je oddělit každý řapík/stonek od trsu a poté jej dobře omýt malým kartáčkem na zeleninu. Je totiž téměř nemožné dostat všechny nečistoty z rostliny, pokud nejsou části odděleny.

Proč je vhodný do diety

„Dietáři“ řapíkatý celer často využívají k uspokojení chutí na smažená jídla (křupání řapíkatého celeru je velmi podobné, a v kombinaci s lehkou marinádou chutná opravdu skvěle). Jeden řapík/stonek celeru má navíc velmi málo kalorií (cca 6 kcal). Díky tak nízkému obsahu kalorií se jedná o tzv. potravinu s obsahem negativních kalorií, tzn. že ke konzumaci a trávení je zapotřebí více kalorií než kolik samotná potravina obsahuje.

S čím řapíkatý celer kombinovat?

Přidejte jej do tuňákového salátu, nebo jej ochuťte arašídovým máslem a rozinkami, případně jej nakrájejte na kousky a zasypejte sýrem s modrou plísní, přidejte do hummusu jako chutné křupání, kombinujte s kozím sýrem a vlašskými ořechy, nebo se smetanovým sýrem a kousky slaniny…apod.

Možností je celá řada, od polévek, přes zapékanou zeleninu až po chutné zeleninové šťávy a smoothie, o které se s vámi nyní podělíme ve dvou jednoduchých receptech.

Osvěžující smoothie na imunitu

Ingredience (1 porce)

3 tyčinky řapíkatého celeru

1 střední jablko, oloupané a zbavené semínek

kousek zázvoru (půlka palce)

½ svazku petrželky (nebo baby špenátu)

Vymačkaná šťáva z jednoho pomeranče

Postup

Do mixéru vložte všechny ingredience, přidejte půl sklenice vody a důkladně rozmixujte.

Smoothie pro zdravé oči

Ingredience (2 porce)

6 tyčinek řapíkatého celeru

2 zralé banány

1 jablko, oloupané a vypeckované

1 hrnek kokosové vody

Hrst mražených borůvek

Postup

Do mixéru nalijte kokosovou vodu, přidejte všechny ostatní ingredience a rozmixujte do hladka.

Zdroje: www.uwyoextension.org/uwnutrition/newsletters/celery-stalk-or-rib, www.delightedcooking.com/what-is-a-celery-stalk, www.nzip.cz/clanek/1021-rapikaty-celer






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat