Prostreno.cz

Rouskovaný včelí pyl pro zdravé tělo

Včelí pyl je unikátní přírodní produkt, který je nepostradatelným zdrojem výživy pro včelky v celém úlu. Z něj pak totiž včely vyrábějí své další produkty: med a mateří kašičku.

Tzv. rouskový, rouskovaný pyl (rousky jsou vysušená zrna pylu) je mnohem menší alergen než pyl volně poletující vzduchem. Ještě lepšími výživovými vlastnostmi pak disponuje pyl „perga“.

Co obsahuje včelí pyl

Včelí pyl obsahuje řadu biologicky aktivních látek, které jsou velmi ceněny pro svůj nutriční potenciál v potravě včel, zvířat i člověka. Drobná zrnéčka pylu sbíraného včelkami v našem kraji obsahují širokou paletu živin.

Jaké jsou výhody včelího pylu?

Včelí pyl pomáhá zmírnit záněty, působí jako antioxidant, posiluje zdraví jater a imunitní systém.

Díky vysokému obsahu živin je skvělým doplňkem stravy pro sportovce a lidi s aktivním životním stylem, u žen pomáhá zmírnit příznaky menopauzy, a urychlovat hojení.

Nutriční hodnoty

Včelí pyl ve své přirozené formě připomíná malé křupavé peletky. Jedna polévková lžíce včelího pylu obsahuje:

16 kalorií

0,24 gramu tuku

1,2 gramu bílkovin

2,18 gramu sacharidů

250 druhů dalších živin, včetně vitaminů a flavonoidů

Můžete jej přidat do potravin, jako je jogurt, ovesné vločky nebo smoothies.

Zmírnění zánětu

Včelí pyl může podle vědců fungovat podobně jako protizánětlivé léky. V jedné studii na krysách vědci zjistili, že extrakt z včelího pylu snižuje zánět u krys s oteklými tlapkami. Další výzkum pak prokázal protizánětlivé účinky včelího pylu, a příznivé účinky při léčbě onemocnění jater. (1)

Působí jako antioxidant

Včelí pyl má velmi vysoké antioxidační vlastnosti podobné vlastnostem fermentovaných potravin. Antioxidanty jsou přirozeně se vyskytující chemikálie, které existují v potravinách rostlinného původu, obvykle v těch, které jsou červené nebo tmavé barvy, a také ve fermentovaných potravinách. Antioxidanty přispívají k celkovému zdraví tím, že působí proti negativním vnějším vlivům, jako je znečištění ovzduší nebo cigaretový kouř apod. (2)

Posílení imunitního systému

Silný imunitní systém je nezbytný pro boj s nemocemi a pro udržení vašeho zdraví. Studie naznačují, že včelí pyl má antimikrobiální, antifungální a antivirové vlastnosti. Díky těmto vlastnostem by včelí pyl mohl pomoci zabíjet bakterie a viry, a rovněž napomáhat k urychlení hojení, jelikož podporuje krevní oběh, a při nanesení na pokožku ji zvlhčuje a zbavuje bakterií. (3)

Funguje jako doplněk stravy

Včelí pyl funguje také jako skvělý doplněk stravy, obzvláště pokud aktivně sportujete. Na základě výzkumu bylo prokázáno, že pomáhá zlepšovat následky podvýživy, zlepšuje metabolismus a podporuje tvorbu svalové hmoty. (4)

Jaký je rozdíl mezi rouskovaným pylem a pylem „perga“?

Perga nebo také pyl vypichovaný, je dražší, ale také kvalitnější. Rozdíl spočívá ve způsobu získávání pylu – rouskový (rouskovaný) pyl se odebírá včelám ještě předtím, než jej včely zpracují v úlu, pyl perga je odebírán až po fermentaci z včelích pláství v úlu a obsahuje tak i enzymy od samotných včel.

Pyl perga je pro člověka mnohem snáze stravitelnější, využitelnější a také znamená nižší riziko alergické reakce na pyl jako takový.

Může včelí pyl konzumovat každý?

Včelami částečně zpracovaný pyl je sice mnohem menší alergen než pyl volně poletující vzduchem, nicméně pokud trpíte alergií na pyl, je nutné se poradit se svým lékařem. V některých případech užívání včelího pylu pomáhá zmírňovat příznaky sezonních alergií, ovšem nemusí to platit u každého. Ne každá pylová zrna jsou alergenem pro každého, proto je případná alergická reakce ryze individuální a je do značné míry závislá na tom, z jakých květů pyl pochází.

Zdroje: www.healthline.com/health/bee-pollen-benefits, www.vitalia.cz/clanky/rouskovany-pyl,

(1), www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20645809/, (2) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/15787258/, (3) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24262487/, (4) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4276980/






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Hruškové lívanečky

(29 hlasů)

Vaječná omeleta s lososem

(35 hlasů)

Frittata s rajčaty

(12 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat