Prostreno.cz

Bor a jeho účinky na zdraví

Bor je zásadní prvek důležitý pro fungování celého našeho organismu. Pomáhá tělu metabolizovat klíčové vitaminy a minerály, hraje zásadní roli při vstřebávání vápníku, hořčíku a fosforu, a tudíž je nezbytný pro zdravé kosti a klouby. Pomáhá také s nastolením přirozené hormonální rovnováhy v těle (dostatečný přísun boru vede k normalizování přirozené tvorby estrogenu a testosteronu).

Bor se vyskytuje v celém lidském těle, jeho nejvyšší koncentrace je však v příštítných tělískách, kostech, kloubech a zubní sklovině. Přirozeně jej můžete konzumovat v listové zelenině, jako je kapusta a špenát, v obilovinách, sušených švestkách, rozinkách, ovoci (zejména jablkách), fazolích a ořeších.

Proč je ho tak málo?

Na trhu je sice obrovská spousta doplňků stravy, multivitaminů a minerálních komplexů, Bor ve většině z nich však chybí, což je velká chyba, protože nedostatek boru může způsobit celou řadu závažných zdravotních komplikací. Ještě donedávna byl jeho nedostatek poměrně vzácným jevem, v dnešní době je tomu však naopak. Nedostatkem boru trpí vysoké procento populace, a to především vlivem nevhodných stravovacích návyků.

Bor a mozek

Studie z roku 1994 publikovaná v časopise Environmental Health Perspectives zjistila, že lidé, kteří denně doplňovali 3,25 mg boru do své stravy, zaznamenali výrazné zlepšení paměti a koordinace oproti lidem s nízkou hladinou boru.

Riziko rakoviny

V další studii porovnávající hodnoty živin zdravých lidi s lidmi trpících rakovinou plic vědci zjistili, že jedinci s nejnižším příjmem boru měli až dvojnásobně větší riziko vzniku rakoviny plic. (1)

Léčba artritidy

Bór hraje důležitou roli při redukci enzymů, které způsobují zánětlivou reakci, snižuje bolest a ztuhlost kloubů, díky čemuž výrazně pomáhá zmírňovat příznaky artritidy. Výzkum z roku 2015 zjistil, že větší příjem boru (3–10 mg denně) snížil počet případů s osteoporózou až o 60 %! (2) Lidé se zhoršeným zdravím kostí, by proto měli případnou suplementaci bóru zařadit do námětů na konverzaci se svým s lékařem, protože bór obecně podporuje zdraví kostí, zejména u žen s postmenopauzální osteoporózou (při současném doplňování vápníku a vitamínu D – bor totiž prodlužuje dobu působení vitaminu D v těle).

Jak poznáte, že vám bor chybí?

Nedostatek boru působí negativně na zrak, rovnováhu, paměť, vědomí, cévní systém a pokožku. Při nedostatku boru tělo vylučuje vápník ledvinami nebo jej postupně ukládá do měkkých částí těla (kalcifikace měkkých tkání), kde může docházet ke křečím, svalové ztuhlosti apod. Nedostatek boru také způsobuje hyperaktivitu příštítných tělísek, což způsobuje, že žlázy uvolňují příliš mnoho parathormonu. Nadbytek příštítných hormonů zvyšuje uvolňování vápníku z kostí a zubů do krevního oběhu, což vede k osteoartritidě a jiným formám artritidy, jako je například revmatoidní artritida, juvenilní artritida, dna, osteoporóza, lupus, parodontóza a zubní kaz.

Dávkování

Doporučená denní dávka pro dospělého člověka je okolo 2 až 12 mg boru na den. Pokud konzumujete pestrou a vyváženou stravu, neměli byste mít problém základní dávku tohoto stopového prvku svému tělu zajistit. Potraviny nejbohatší na bor jsou sója, sušené švestky, arašídy, jablka, špenát a cibule. Bor můžete také doplňovat pomocí přípravků s obsahem ostatních vitaminů, minerálů a stopových prvků. Nejčastěji bor najdete ve společnosti vápníku, hořčíku a vitaminu D. Pravidelné užívání kapslí společně s vyváženou stravou většinou pomůže deficit boru rychle vrátit do normálu. Konkrétní dávkování vhodné pro vás organismus konzultujte se svým lékařem.

Zdroje: (1) www.academic.oup.com/aje/article/167/9/1070/113513, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4712861/





Celkem 2 komentářů

kakaousek
26.04.2023

Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Kokosové lívance

(29 hlasů)

Valentýnské tousty

(20 hlasů)

Domácí granola

(2 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat