Prostreno.cz

Přírodní úleva od bolavého žlučníku

Chytil vás žlučník? Honem postavte vodu na mátový čaj. Anebo rychle sáhněte po jablečném octu. Pomůže i špetka kurkumy!

Dokud žlučník nezačne bolet, člověk o něm ani neví. Tento orgán ve tvaru hrušky nacházející se v pravém podžebří slouží jako hospodář žluči, která pomáhá trávení i vstřebávání tuků. A že dokáže skutečně potrápit, to by vám potvrdil každý, koho někdy zasáhla žlučníková kolika.

Stres si vybírá svou daň

Nesnesitelná píchavá bolest, která vystřeluje k žaludku, do boků, zad i k lopatkám. Dále pak nevolnost, pocit plného břicha, zvracení, zvýšená teplota, tmavá moč a zažloutnutí očního bělma. To jsou typické příznaky žlučníkového onemocnění. Podle statistik k němu bývají náchylnější ženy, a to především ty, které překročily čtyřicítku. Kromě chronického stresu se za hlavní spouštěče považují dráždivé potraviny, jmenovitě pak kořeněná a tučná jídla, česnek, cibule, rajčata a kaloricky zatížené sýry. Co když se žlučníkový záchvat objeví? Řešení nepředstavují jen analgetika a další farmaceutické medikamenty, úlevu přináší také přírodní prostředky. Které máte doma?

Mátový čaj nezklame

Máta peprná se objevuje takřka na každé zahrádce. Příznivci alternativní medicíny vědí, že obsažený mentol je uklidňující sloučeninou, která tlumí bolesti i nevolnost, přičemž zlepšuje trávení. Někteří dokonce přísahají, že jeho pravidelná konzumace výrazně snižuje frekvenci i intenzitu žlučníkových záchvatů. Po čem dalším se ve svých potravinových zásobách porozhlédnout?

Jablečný ocet nejen do salátu

Jste-li uživatelem jablečného octa, neváhejte toto ochucovadlo využít. Vmíchejte jeho dvě polévkové lžíce do vlažné vody a vzniklý léčivý nápoj vypijte. Bolest rychle ustoupí. Příště si tuto medicínu naordinujte už při prvních příznacích, ať se záchvat příliš „nerozjede“. Jablečný ocet má protizánětlivé vlastnosti, které na žlučník působí přímo blahodárně.

I kurkuma hodí záchranné lano

Jinak zvaný indický šafrán se k řešení zdravotních nepříznivých stavů používá desítky let. Největší léčivé zásluhy se připisují sloučenině zvané kurkumin, která má hojivé, regenerační, bolest utlumující a protizánětlivé schopnosti. Navíc stimuluje produkci žluči, což je další nesporné plus. Kurkumu můžete přidat do čaje, nebo si z ní čaj udělejte.

Zdroje: www.healthline.com, www.verywellhealth.com





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat