Prostreno.cz

Velký úklid zlepší náladu i spánek

Nějak se vám doma hromadí nepotřebné předměty? Něco s tím dělejte, protože takový nepořádek škodí psychickému i fyzickému zdraví. Jak přesně na vás působí?

Neuspořádaná šatní skříň plná oblečení, které nikdo nenosí. Přeplněný sklep haraburdí, co se ještě někdy „může hodit“. A půda? Tam se není možné hnout, protože hromady zaprášených krabic zabírají veškerý prostor. Zní vám to povědomě? Nedivte se, že máte špatnou náladu. A co hůř – i dost nekvalitní spánek!

Temná stránka chaosu

Nepořádek představuje obrovský problém pro většinu běžných domácností. Podle studie australského serveru gumtree.com.au, který je takovým on-line bleším trhem, má průměrný člověk doma minimálně 21 zcela zbytečných a nepotřebných věcí. Takový „majetek“ nekazí jen vizuální dojem bydliště, ale i zdraví. A to jako bez legrace!

Neuklízím, proto tloustnu?

To, že dezorganizovaný „bordel“ mívá značně škodlivý vliv, potvrzuje celá řada studií. Třeba ta, jejíž poznatky publikuje magazín The Journal of Neuroscience, prokázala, že hromadění přebytečných předmětů vyčerpává mozkové kognitivní zdroje a omezuje schopnost soustředění, paměť, kreativitu i produktivitu. Z jiného průzkumu zase vyplynulo, že přeplněná a neurovnaná domácnost zvyšuje hladinu stresového hormonu kortizolu, což vyvolává negativní psychické změny, a to včetně spánkových poruch. Ovšem pozor, kupící se nepořádek prý také podněcuje k přejídání a konzumaci tučných jídel! „Zapomínáme, jak cenný je náš prostor. A to je obrovská chyba,“ myslí si americká odbornice na úklid Julie Whiting. Podle ní je náprava mnohdy dost složitým procesem.

Tohle z ruky nedám!

„Uklízení může trvat hodiny, ale i celé dny. To mnohé skutečně odrazuje. Někteří jsou vyčerpaní z rozhodování o tom, co si ponechat a co vyhodit, tak to raději vzdají. Pro jiné mají uchovávané věci sentimentální hodnotu, která ztěžuje jejich vytřídění,“ popisuje své osobní zkušenosti Julie Whiting. Ovšem je třeba pustit se do toho s vervou! A začít by se mělo podle zmíněné expertky přes čistotu okamžitě. Úklidové práce si rozvrhněte do několika úseků. Co nepotřebujete, to můžete prodat či darovat – zabrnká to na správnou motivační strunu. Co myslíte, půjde to? V sázce je vaše pohoda!

Zdroje: www.houseofwellness.com, www.gumtree.com.au/wp-content/uploads/2021/06/Trading-in-the-Circular-Economy-2021-Report.pdf, www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21228167/, www.sagepub.com/doi/abs/10.1177/0956797613480186?_x_tr_sl=en&_x_tr_tl=cs&_x_tr_hl=cs&_x_tr_pto=sc





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat