Prostreno.cz

První pomoc při spálení ze sluníčka

Po delším pobytu na sluníčku je kůže vždy prohřátá až lehce rozpálená, a to, že jste přes den vstřebali větší množství slunečních paprsků poznáte po příchodu domů vždycky. Koneckonců proto na sluníčko taky chodíme, že ano? Kdy je však mírné rozpálení kůže v pořádku, a kdy už je to průšvih?

Spáleniny ze sluníčka zažil nejspíše každý z nás, a tudíž všichni dobře víme, jak bolestivé a nepříjemné mohou být. Pokud jste se při pobytu na slunci spálili, zaznamenáte příznaky a symptomy již během několika minut po příchodu domů. Postižená kůže bude bolestivá, zanícená a horká na dotek, a dokonce může začít vytvářet puchýře. Nezřídka je tento nepříjemný stav kůže doprovázen také bolestí hlavy, horečkou nebo nevolností.

Jaká je v těchto případech první pomoc?

Pokožku začněte okamžitě ochlazovat. Na postiženou oblast přiložte čistý ručník navlhčený studenou vodou z vodovodu. Nebo si dejte studenou koupel. Pro ještě výraznější účinek přidejte do vany s vlažnou vodou asi 60 gramů jedlé sody.

Natírejte

Na postižená místa naneste hydratační krém nebo gel s obsahem aloe vera, případně jiný přípravek pro zklidnění kůže po opalování. Velice účinný je také Fenistil gel. Před aplikací nezapomeňte produkt vychladit v lednici, úleva tak bude dvojnásobná. V každém případě se vyhněte se produktům, které obsahují alkohol!

Pijte více vody

Jednoduchá rada nad zlato… Aby se vaše tělo dokázalo zchladit a bojovat s horečnatým stavem kůže, potřebuje spoustu vody! Přidejte do konvice s vodou plátky okurky, limetky a máty a dopřejte si zklidňující léčbu i zevnitř. 

Puchýře nechte na pokoji

Neporušený puchýř pomáhá kůži hojit. V žádném případě je tedy neodstraňujte násilnou cestou, pokud se chcete vyhnout jizvám či zánětům. Pokud puchýř praskne samovolně, odstřihněte opatrně odumřelou kůži čistými malými nůžkami. Oblast pak očistěte jemným mýdlem a vodou, a máte-li k dispozici, naneste na ránu také antibiotickou mast.

Chraňte se před dalším sluněním!

Logická rada, kterou však spousta lidí podceňuje, zejména na dovolené. Pokud se první dny neuhlídáte a kůži si nehezky spálíte, další dny se zkrátka sluníčku vyhněte, přes to vlak nejede. V opačném případě skončíte s nehezkými tmavými skvrnami na kůži, pihami, jizvičkami, nemluvě o velké pravděpodobnosti úpalu.

Další užitečné domácí vychytávky

Ocet: Jablečný ocet může podpořit hojení a obnovit rovnováhu pH. Přidejte do koupele jeden šálek jablečného octa a uvidíte sami. Nezapomeňte, že se musíte vyhnout horké lázni, proto vanu napouštějte vodou maximálně o teplotě 37 stupňů Celsia.

Éterické oleje: Máta peprná, levandule, heřmánek a tea tree olej mohou pomoci zmírnit zánět a zchladit vaši pokožku. Stačí přidat pár kapek do tzv „nosičového oleje“ (mandlový, kokosový apod.), nebo do pečujícího tělového gelu s obsahem aloe vera.

Ovesné vločky: Ovesné vločky jsou přirozeně protizánětlivé. Můžete si vyrobit pastu z ovesných vloček a studeného mléka a aplikovat ji na pokožku.

Aloe vera: Aloe obsahuje sloučeniny, které mají antibakteriální a protizánětlivé vlastnosti. Ujistěte se, že používáte 100% produkty z aloe ke zklidnění spáleniny od slunce.

Okurky: Tato chladivá plodina je přírodním antioxidantem a analgetikem (ulevujícím od bolesti). Okurky můžete vychladit, rozdrtit v mixéru a pastu nanést na pokožku.

Jogurt: Starý osvědčený fígl, který funguje na 100%. Obklady z tvarohu, bílého jogurtu, kefíru či syrovátky nechejte působit cca 15 minut a následně setřete. Kyselina mléčná pomáhá zklidnit zarudnutí pokožky a ulevuje od bolesti. Někdy je zapotřebí obklad několikrát za sebou opakovat dle intenzity spálení.

Jak dlouho trvá léčení spáleniny od slunce?

Čím horší popálenina je, tím déle se hojí. Mírné spálení sluncem se obvykle zahojí během několika dní, zatímco těžké spálení od slunce s puchýři může trvat týdny, než se zahojí!

Jak vypadá hojivé spálení od slunce?

Při mírném spálení kůže postupně ztratí růžovou nebo červenou barvu a vrátí se do normálu. Při větším spálení se může začít odlupovat vnější vrstva kůže. Při závažnějším spálení sluncem můžete vidět puchýře, které časem zmizí.

V případě velkých puchýřů nebo těch, které se tvoří na obličeji, rukou nebo genitáliích, vyhledejte lékařskou péči. Lékařskou pomoc vyhledejte také v případě, kdy máte zhoršující se bolest kůže, bolest hlavy, zmatenost, nevolnost, horečku, zimnici, bolestivé stavy očí nebo změny vidění, či známky infekce, jako jsou puchýře s otokem nebo s hnisavými výtoky.

Zdroje: www.allinahealth.org/healthysetgo/heal/tips-for-healing-a-sunburn, www.mayoclinic.org/first-aid/first-aid-sunburn/basics/art-20056643






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat