Prostreno.cz

Bylinky pro letní pohodu

Léto je konečně tady! Období opalování, koupání, venkovního grilování a spokojeného odpočinku ve stínu stromů na zahradě. S rychlým nárůstem teplot je však mnohdy velmi obtížné zůstat v pohodě a udržovat zdravou rovnováhu v našem těle. Nezřídka se stane, že kromě pracně nachytaného bronzu dorazíte po celém dni u vody domů také s podrážděnou pokožkou, vyrážkou, a v horším případě i s alergií či akné.

S tělesnou pohodou je to v létě náročnější, než se může na první pohled zdát. Nadměrné vystavování slunci a vysokým teplotám vede totiž k dehydrataci organismu, a celkový stav nelepší ani konzumace nezdravého jídla, které riziko nadměrného tepla v organismu ještě zvyšuje, což v těle spouští „pitta dóšu“.

Pitta je podle ajurvédy principem ohně. Je zodpovědná za proces trávení a metabolismus. Když je však v převaze, tělesné teplo se velmi zvýší, což může zapříčinit narušení normálního metabolismu a chemickou nerovnováhu v těle. (To jsou pak přesně ty stavy, kdy je vám po každém jídle těžko od žaludku, cítíte se malátní a ospalí, a venkovní horko vás doslova přivádí k šílenství).

Pokud však budete v kuchyni během léta používat „chladivé bylinky“ a koření, bude se vám s horkými venkovními teplotami bojovat mnohem lépe a vyrovnat „ohnivé prostředí“ ve vašem těle bude snazší.

Máta

Máta je jednou z běžných a snadno dostupných bylinek, které vám mohou pomoci zůstat v létě v pohodě. Může být použita vícero způsoby, má svěží a výraznou chuť, která je velmi osvěžující. Přidat ji můžete do zeleninového nebo ovocného smoothie, připravit si nealko mojito, případně ji přidat mezi bylinky, které používáte při vaření. Pozn. Pečenému masu dodá velice chutné aroma!

Amla (amalaki, indický angrešt)

Vysoká koncentrace vitamínu C v amalaki pomáhají tělu zotavit se z celé řady nemocí, proto se doporučuje zejména v období rekonvalescence. Má také chladivý účinek na trávicí systém a celou řadu dalších zdravotních výhod, jako je prevence proti očním onemocněním, posílení imunity a zlepšení paměti.

Manjistha

Také známá jako mořena srdčitá (Rubia Cordifolia) je jedna z nejcennějších ajurvédských bylin, která je známá svým chladivým účinkem a odstraňováním toxinů z těla. Chuťově je tato bylina hořká až svíravá, má však dlouhý seznam předností a použití. Je to silně protizánětlivá a antimikrobiální bylina, které indická ajurvéda důvěřuje již po generace.

Pozn. Plody a byliny, které mají silné červené nebo modré zbarvení (včetně granátových jablek, třešní a borůvek), jsou bohaté na polyfenoly a antokyany, o kterých je známo, že jsou silnými antioxidanty a čistí krev a lymfu. Manjistha je tedy skvělou bylinkou na podporu lymfy a její očistu.

Neem

Neem je díky své hořké chuti a chladícímu účinku perfektní „protijed“ na letní vedra, a stejně jako např. Brahmi podporuje zdravou funkci pokožky. Pomáhá také udržovat jemnou rovnováhu střevního mikrobiomu, čímž se v podstatě stará o pohodu celého vašeho těla.

Tulsi (bazalka posvátná)

Tulsi nebo tulasi je bylinka známá po celém světě již několik tisíciletí a přezdívá se jí „elixír života“. Indové považují tuto bylinu za posvátnou. Ačkoli je tulsi často používaná k doplnění energie, neobsahuje žádný kofein ani jiné stimulanty. Osvěžující účinky jsou zapříčiněny bohatým obsahem vitaminů a minerálů jako například: vitamin A, vitamin C, vápník, fosfor a železo. Dokáže tělu pomoci vyrovnat se s vysokými teplotami i během extrémních veder (většinou se užívá ve formě bylinného čaje). Celosvětově je známá také pro své antistresové vlastnosti.

Lékořice

Lékořice patří mezi silné antioxidanty, snadno působí proti virům, pomáhá při zánětech dýchacích cest, zklidňuje kašel a škrábání v krku a také rozpouští hlen. Žvýkat můžete samotné dřívko, nebo si připravit nálev. Dokáže ochladit organismus, a svou sladkou chutí vám zpříjemní den. 

Zdroje: www.lifespa.com/intro-ayurveda/doshas/pitta/best-ayurvedic-herbs-summer/, www.krishijagran.com/featured/ancient-ayurvedic-herbs-that-will-help-beat-down-heat-in-summer/





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na oběd

Více tipů

Dršťková polévka

(2 hlasů)

Pstruh s rajčaty

(3 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat