Prostreno.cz

Potraviny nevhodné kombinovat s mlékem

Zapít mlékem banány, citrusové plody, ryby nebo maso? Ne, to raději nedělejte. Hrozí vám totiž zažívací potíže a narušení střevní mikroflóry!

Kravské mléko lidé pijí už pěknou řádku let. Ostatně, neodmyslitelnou součástí stravy bylo již v pravěkých v dobách neolitu. I vy ho máte v lednici, protože si to bez něj už nedokážete představit? Možná vás překvapí, že by se tento produkt mléčných žláz neměl kombinovat s určitými potravinami. Jakými přesně a proč?

S masem je trochu potíž

Že zmíněný nápoj obsahuje bílkoviny, to není žádnou novinkou. Někdy je to k užitku, jindy to může představovat spíše starost. „Mléko by se nemělo konzumovat společně s jinými zdroji proteinů, jako jsou ryby a všechny druhy masa, protože u některých jedinců to způsobuje těžkosti a zažívací obtíže,“ upozorňuje indický výživový poradce Anshul Jaibharat. „Obzvláště ti, kteří chtějí zhubnout, by se tomuto spojení měli vyhnout,“ radí expert. Co dalšího je tabu?

Pozor na citrusové plody

Máte rádi citrony, limetky nebo grapefruity? Tak jistě, jsou zdravé, ovšem s uvedeným bílým produktem si opravdu moc nerozumí. „Kyselé citrusy s ním skutečně nemíchejte, tedy pokud nechcete, aby se mléko uprostřed vašeho žaludku změnilo na sýr,“ varuje zase indická lékařka a nutriční terapeutka Shilpa Arora. Ono je v tomto případě ovoce celkově problematické…

Výstraha, kterou nelze podceňovat

Možná je to trochu šok, ale odborníci se domnívají, že když ovoce zapijete mlékem, je to učiněná gastronomická katastrofa. I příznivci ájurvédské medicíny se přiklánějí k názoru, že pokud se na stole objeví jedno i druhé, měly by se obě tyto potraviny „užívat“ odděleně. Výjimka platí jen pro avokádo, mango, fíky a datle. „Mléko je druh živočišného proteinu, který s ovocem může zapříčinit zažívací potíže a fermentaci v trávicím traktu, přičemž naruší střevní mikroflóru,“ vysvětluje situaci indická specialistka alternativní medicíny Surya Bhagwati. Ta upozorňuje i na riziko alergických reakcí.

Zdroje: www.ndtv.com






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat