Prostreno.cz

Překvapivé zdravotní výhody šnytlíku

Že šnytlík je úplně obyčejný a nic světoborného z něj nekouká? Co vás nemá! Snižuje riziko rakoviny, posiluje kosti, bojuje proti zánětům a zkvalitňuje spánek. Příznivý vliv má však i na paměť, takže představuje báječný mozkový doping!

Pažitka pobřežní neboli šnytlík je tradiční trvalka, kterou pěstovali lidé už ve středověku. A zdaleka nejen kvůli její štiplavé chuti, jež vynikla v mnoha připravovaných jídlech! V dobách dávno minulých se věřilo, že tato bylinka chrání domy před zlými duchy a dokonce se využívala i věštění. Ovšem magické schopnosti se jí přisuzují stále! A to hlavně, když jde o zdravotní výhody. Tady je pár důkazů, že pěstujete léčivý poklad!

Co sousto, to ochrana před rakovinou

Věřte, nebo ne, obyčejně vyhlížející šnytlík významně omezuje pravděpodobnost onkologických onemocnění podobně, jako třeba česnek. Prokázala to jistá studie, která hlavní zásluhy připisuje obsaženým antioxidačním sloučeninám, jako jsou flanonoidy nebo třeba kvercetin. Ve vědecké sféře se hovoří o tom, že tento zelený zázrak působí zejména proti rakovině ňader a trávicího traktu. Co dalšího má v malíku?

Lepší spánek i nálada

Kromě výše jmenovaných látek nabízí pažitka pobřežní i cholin. Tato důležitá živina pomáhá udržovat správnou strukturu buněčných membrán, přičemž reguluje náladu, příznivě ovlivňuje paměť, dohlíží na činnost svalů a zkvalitňuje noční odpočinek. Dejte si ji ve večerních hodinách a budete spát jako miminko!

Pevnější kosti? Jako by se stalo!

Zmíněná bylinka je velice přínosná i pro kosti. Je to díky vitaminu K, který je posiluje a zvyšuje hustotu kostní hmoty, proto je považován za úhlavního nepřítele osteoporózy. Není to ale všechno, protože pažitka hodně svědčí i zraku, což je dáno tím, že zprostředkovává lutein a zeaxantin, tedy látky bojující proti šerosleposti a makulární degeneraci. Zároveň prokazatelně tlumí záněty, a to včetně těch chronických. Tak s ní v kuchyni ani trochu nešetřete a do salátů a zálivek přidávejte pořádné dávky!

Zdroje: www.medicalnewstoday.com, www.onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1002/ptr.6490, www.ods.od.nih.gov/factsheets/Choline-HealthProfessional/, www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5331551/, www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4417560/






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Tousty k snídani

(41 hlasů)

Snídaňové muffiny

(12 hlasů)

Omeleta s banánem

(13 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat