Prostreno.cz

Retinol je svatým grálem péče o pleť

Je nová doba, a to doba retinolová! Proč se retinol teď tolik vychvaluje a jakých pravidel se při jeho používání držet? Vytěžte z tohoto zprostředkovatele krásy naprosté maximum!

Retinol. Ten se teď skloňuje ve všech pádech! A existuje pro to velice dobrý důvod. Tato látka je totiž naprostým kosmetickým miláčkem roku 2022. Co všechno byste o ní měli vědět?

Zrodila se hvězda

„Ještě před pár lety, když jsem se svými klienty mluvila o retinolu, jsem ho musela popisovat jako vitamin A. Teď už to není nutné, protože tento pojem zná skoro každý,“ domnívá se australská dermatoložka Sarah Hudson. „Jde-li o jeho účinky, prokazatelně vyhlazuje pokožku, redukuje vrásky, zlepšuje vzhled pórů a přispívá k léčbě akné, přičemž mírní hyperpigmentaci,“ vyjmenovává tato expertka přes krásu. Jak je možné, že má takovou moc a schopnosti?

Záležitost okolo buněk

„Pro nezasvěcené, ač jich dnes není mnoho, je retinol derivátem vitaminu A, který je jednou z klíčových živin těla pro zvýšení buněčného obratu,“ vysvětluje australská lékařka Giulia D’Anna. „Najdete ho v celé řadě pečujících produktů, od vysoce aktivních prostředků na předpis až po šetrné přípravky na rostlinné bázi. Retinol se běžně vyskytuje i v očních sérech, pleťových maskách, omlazujících kapslích a hydratačních krémech. Seznam je nekonečný,“ popisuje jmenovaná zdravotnice. A rozhodně se vyplatí to či ono zahrnout do běžné denní rutiny.

Můžete být svědkem zázraku

Obě uvedené odbornice se shodují v tom, že retinol snadno proniká vrstvami kůže a minimalizuje rozklad kolagenu, čímž podporuje mladistvou vizáž. S těmito blahodárnými a vítanými účinky se ztotožňují i poznatky četných klinických studií, jako třeba ta, jejíž poznatky jsou zveřejněny v magazínu Advances in Dermatology and Allergology. „Retinol také pomáhá při kožních problémech, jako jsou stařecké skvrny a nadměrně suchá a šupinatá pokožka,“ doplňuje dermatoložka Sarah Hudson. A jaký je nejlepší způsob použití?

Pravidla bezpečnosti práce

„Rozhodně ve večerních hodinách, už jen kvůli tomu, že retinol zvyšuje citlivost pleti na slunce. Začněte nejprve s aplikací dvakrát týdně, poté každou druhou noc a nakonec den co den. Zpočátku může dojít k lehkému podráždění a zarudnutí, proto ten pozvolný postup. Kůže si musí zvyknout,“ objasňuje Sarah Hudson.

Zdroje: www.houseofwellness.com, www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6791161/?_x_tr_sl=en&_x_tr_tl=cs&_x_tr_hl=cs&_x_tr_pto=sc





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat