Prostreno.cz

Potraviny pro uzdravení pochroumaného těla

Sužuje vás nemoc? Jste po operaci? Pak potřebujete, aby se vaše tělo co nejdříve uzdravilo a vzpamatovalo po zásahu skalpelem. Dopřejte mu tu nejlepší regenerační výživu!

Potraviny, které pomáhají se se zánětem, imunologickými funkcemi, léčením i navyšováním energie? Tady jsou!

Listová zelenina

Listová zelenina, do které patří třeba špenát či kapusta, tělo obohacuje o vitaminy A a C, pak taky o vápník a vlákninu, stejně jako fytochemikálie (chemikálie pocházející z rostlin, jež mají příznivý vliv na zdraví). Listová zelenina podporuje kognitivní schopnosti a paměť a podle všeho zabraňuje postupnému zhoršování nemocí. Porce tmavé listové zeleniny denně se doporučuje u rakoviny, šedého zákalu a cukrovky. Hledejte pestrobarevné listy a pevné stonky. Vybírejte trsy s menšími listy – jsou křehčí a chuťově jemnější než větší listy. Kdykoli můžete, dávejte přednost organickým odrůdám.

Ryby

Sardinky, makrela, ančovičky, losos a sleď jsou známé tím, že mají nízkou hladinu rtuti a dalších toxických látek a naopak ukrývají vysoký obsah omega-3 mastných kyselin jež působí protizánětlivě. Potřebujeme zásobit mozek těmito omega-3 tuky, které zlepšují náladu a soustředění, protože 60 procent mozku tvoří právě tuk. Rybí tuk také působí na imunitní systém, snižuje až o 50 procent produkci cytokininů, které způsobují destrukci kloubů. Do svého jídelníčku byste měli zařadit alespoň dvě porce ryb týdně.

Bobule

Ostružiny, maliny, jahody, borůvky a další drobné ovoce není zatížené kaloriemi, tělu dodává vlákninu a antioxidanty, jež pomáhají bojovat s volnými radikály. V bobulích jsou k mání i flavonoidy – rostlinné sloučeniny, které borůvkám či jahodám dodávají jejich zářivou barvu. Jelikož uvedené drobné ovoce bývá plné i vitaminu C, posiluje imunitu a je dalším výborným tipem pro uzdravení těla.

Ořechy

Všechny ořechy mají jedno společné: jsou zásobárnou tuků, vlákniny a bílkovin a působí antioxidačně. Přidávejte si je do salátů či ovesné kaše, ovšem myslete na jejich vyšší obsah kalorií, tak to s jejich množstvím nepřehánějte.

Cibule a česnek

Ať už trpíte virovou, bakteriální nebo plísňovou infekcí, česnek je jednou z nejlepších a nejsilnějších potravin, které můžete jíst, abyste pomohli svému imunitnímu systému. Skvělá je i cibule nebo pórek či pažitka. (Cibuli ani česnek před konzumací raději neohřívejte ani nesušte, aby neztratily svou nutriční hodnotu. Pokud je to tedy možné, zvolte syrovou variantu.)

Zázvor

Zázvor je díky draslíku, vysokému obsahu železa a vitaminu C nepostradatelným doplňkem kuchyně i domácí lékárničky. Funguje jako posilovač imunitního systému bez ohledu na roční období. Jezte kandovaný zázvor jako svačinu, popíjejte čerstvě uvařený čaj a používejte sušený zázvor v prášku coby koření.

Zdroje: www.listverse.com, www.cancer.osu.edu






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Brokolicové karbanátky

(1 hlasů)

Čočka na kyselo

(3 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat