Prostreno.cz

Konzumace banánů zlepšuje zdraví ženských srdcí

Dejte si pár banánů. Anebo avokádo či špenát! Tyto přírodní dary obzvláště ženám snižují krevní tlak a podporují vylučování sodíku, což má velký vliv na kondici kardiovaskulárního systému.

Není žádným tajemstvím, že určité potraviny jsou pro naše srdce lepší než jiné. Prospěch přináší zejména ty s obsahem draslíku, u kterých se překvapivě ukázalo, že zvláštní výhody přinášejí hlavně ženám. Na jaké přesně se zaměřit a co všechno dokáží?

Jsme obětí moderního stravování?

„Je dobře známo, že nadměrná spotřeba soli se všeobecně spojuje s arteriální hypertenzí a zvýšenou pravděpodobností srdečních infarktů a mrtvic. Zdravotní rady se týkají výrazného omezení tohoto ochucovadla, ovšem toho je velice těžké dosáhnout, když běžný moderní jídelníček zahrnuje tolik zpracovaných potravin,“ neskrývá pohoršení nizozemský lékař Liffert Vogt z amsterodamské nemocnice Amsterdam University Medical Centers. Kde hledat řešení a zároveň i prevenci?

Draslík? Ten je potřeba!

„Spolehlivým prostředkem je v tomto případě draslík, který pomáhá tělu vylučovat více sodíku, a to přirozenou cestou, tedy močí,“ vysvětluje výše jmenovaný odborník. A byl to právě on, kdo se svým vědeckým týmem pravdivost tohoto tvrzení dokázal. Zrealizoval totiž studii, které se zúčastnilo 11 267 mužů a 13 969 žen. Respondenti se prostřednictvím on-line dotazníku zpovídali ze svých životních návyků, přičemž absolvovali lékařské testy. Všichni poskytli i vzorek moči, jež posloužil pro výpočet přijmu sodíku a draslíku.

Hurá, ono to funguje!

Z poznatků této studie, o nichž informuje magazín European Heart Journal, následně vyplynulo, že právě u něžného pohlaví, a to poměrně výrazně, klesal krevní tlak i množství sodíku úměrně se spotřebou draslíku. U mužů tento pozoruhodný jev tolik zaregistrován nebyl. „Naše výsledky jasně ukazují, že draslík chrání zdraví srdce, ovšem ženy z něj mají daleko větší prospěch než jejich partneři,“ popisuje lékař a hlavní autor výzkumu Liffert Vogt. Jistě vás teď zajímá doporučená denní dávka tohoto spojence. Podle Světové zdravotnické organizace adekvátní příjem draslíku činí zhruba 3,5 gramu. Mezi bohaté potravinové zprostředkovatele pak patří banány, avokádo, ořechy, houby, špenát, rajčata, brambory, fazole a šípky.

Zdroje: www.marthastewart.com, www.academic.oup.com/eurheartj/article/43/30/2867/6612684?login=false





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na oběd

Více tipů

Uzená polévka

(1 hlasů)

Brokolicové placičky

(1 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat