Prostreno.cz

Středomořská strava je pro srdce to pravé ořechové

Vyhnout se mrtvici a infarktu? Možné to asi je. Prý pomáhá středomořské stravování! Jaké výhody pro srdce nabízí? A jak si ho upravit k obrazu svému?

Letos se na dovolenou nechystáte? Ovšem to nic nemění na faktu, že si prázdninový jídelníček nemůžete dopřát. Vlastně byste rozhodně měli! Prokážete totiž svému srdci hodně velkou službu.

Ve zdravém těle zdravý duch

O středomořské stravě jste jistě slyšeli už mnohokrát. Proč se tolik omílá a co je na ní zvláštního? Odborníci se shodují v tom, že podporuje zdravou hladinu cholesterolu, čímž snižuje pravděpodobnost srdečních onemocnění i předčasného úmrtí, a to až o 30 procent. Svědčí však i pokožce a duševnímu rozpoložení, ale o tom až jindy. Podstatné teď je hlavně to, že představuje jakousi prevenci infarktů a mrtvice, proto je vřele doporučována. Jak takové stavování vypadá v praxi? Tahle otázka může být pěkně tvrdým oříškem. Anebo ne?

Jasná pravidla? Nejsou

Existuje více než 15 zemí, které hraničí se Středozemním mořem, přičemž každý z těchto regionů má poněkud jinou a tradiční kuchyni. Správnou definici a jasná pravidla středomořské stravy tedy určit tak docela nelze. Přesto se však objevuje pár dietních vzorců, které mají všechny destinace společné. A od nich se dá „odpíchnout“.

Rodino, ke stolu!

Gastronomie středomořských států zahrnuje ovoce, zeleninu, obiloviny, luštěniny, ořechy a nejrůznější druhy semínek. Primárním zdrojem tuku bývá olivový olej, který organismu zprostředkovává vychvalované zdravé tuky a další cenné živiny. V těchto zemích se hojně konzumují také ryby, což se přímo nabízí. Lidé si zde často dopřávají i drůbež, červené maso, vejce a bylinky, přičemž naopak omezují mléčné výrobky a zpracované potraviny. Je naprosto běžné, že se k hlavnímu chodu podává sklenka vína. A patřičný klid na jídlo? Tak ten je naprostý základ! U stolu totiž stres a shon nemá absolutně žádné místo ani prostor. Už přemýšlíte, co si dnes uvaříte? Motivaci máte a fantazii se meze nekladou.

Zdroj: www.about.spud.com





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na večeři

Více tipů
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat