Prostreno.cz

Kladné i záporné účinky kofeinu

Ať už se v ponurém, deštivém ránu snažíte vyhrabat z postele nebo hledáte způsob, jak přežít nejdelší pracovní poradu na světě, kofein se zdá být pro tyto případy ideální volbou. Ovšem jak to vlastně s kofeinem je, a je spoléhání se na něj v konečném důsledku spíše užitečné, nebo škodlivé?

Je pravda, že přísun kofeinu pomůže zvýšit vaši energii, ale hranice, kdy je ho už moc, je tenčí, než se může na první pohled zdát.

Kolik kofeinu denně je v pořádku?

Odpověď není tak úplně jednoznačná a může se lišit v závislosti na věku, tělesné konstituci a zdravotním stavu. Jednoduše řečeno: Kofein není pro každého. Vyhýbat by se mu měli zejména:

Lidé užívající léky proti úzkosti.

Těhotné nebo kojící ženy

Lidé se srdečním onemocněním či vysokým krevním tlakem.

Děti

Zdraví dospělí jedinci by měli omezit konzumaci kofeinu na maximální množství 400 miligramů denně. To se rovná asi čtyřem šálkům běžné kávy nebo cca 2 energetickým nápojům (s průměrným obsahem 35–50 mg kofeinu/100 ml)

Dospívající by měli omezit příjem kofeinu na méně než 100 mg denně (jeden šálek kávy nebo asi dvě plechovky koly, či necelá plechovka běžného energetického nápoje).

Vedlejší účinky velkého množství kofeinu

Samozřejmě, že to s kofeinem není zase tak hrozné (zejména oproti jiným návykovým látkám). Toto není článek, kterým bychom vás chtěli strašit a odrazovat od pití kávy. Kofein jako stimulant nejen zvýší vaši energii, zlepší fyzickou a duševní výkonnost (proto je tak oblíbenou ingrediencí v tzv. předtréningových nápojích ve fitku), ale dokonce vám pomůže spalovat tuky.

Více ale není vždycky lépe

Neuvážená a nadměrná konzumace kofeinu může skutečně vést k nežádoucím účinkům, které mohou být nepříjemné, dokonce až nebezpečné.

Nespavost

Pokud jste měli v noci nedostatečné množství spánku, logicky ráno ihned po probuzení sáhnete po kávě. Obvykle však v takovéto dny sáhnete po kávě vícekrát než obvykle, a to i v odpoledních hodinách, což může vést k další probdělé noci. Začarovaný kruh. Vynechávejte proto kofein odpoledne a večer, a pokud jste z předešlé noci nedostatečně odpočatí, zkrátka si naplánujte odpočinkové odpoledne. Kofeinem to stejně nedoženete a ať se budete snažit sebevíc, více práce neuděláte.

Úzkosti

Kofein stimuluje váš centrální nervový systém, což může mít za následek také pocit úzkosti, nervozity či podrážděnosti.

Pokud vám byla diagnostikována úzkostná porucha, možná bude nejlepší se kofeinu vyhnout úplně.

Totéž platí u osob, které po vypití kávy cítí bušení srdce (pocit, jako by vaše srdce tlouklo, chvělo se nebo přeskakovalo). Ačkoli tento jev obvykle sám o sobě nebývá nebezpečný, není vhodné to pokoušet znovu a znovu. Zkrátka si odpusťte dvojité espresso a raději si dejte slabší kávu nebo čaj.

Dehydratace

Kofein má močopudný účinek (jinak řečeno nutí vás čurat). Pokud celý den popíjíte kávu a nepijete k tomu dostatek vody, můžete se vystavit dehydrataci. Nezapomínejte proto kromě pravidelných káviček tělu dopřát také několik sklenic čisté vody.

Pálení žáhy a žaludeční nevolnost

Kofein může narušit produkci žaludečních kyselin, výsledkem čehož mohou být nepříjemné příznaky pálení žáhy.

Proč někomu kofein nevadí a jiný z něj málem vyletí z kůže?

Studie ohledně výhod a nevýhod pití kávy jsou mnohdy úsměvné. Vliv mnoha potravin na naše zdraví je totiž zcela individuální. Jinými slovy to, co jednomu člověku přináší prospěch, pro druhého může být jedem. Jednou z hlavních nevýhod konvenčního lékařského výzkumu je, že předpokládá, že jsme všichni stejní. Což je samozřejmě nesmysl.

Každý z nás má jedinečné biochemické rysy, které určují, kdo jsme a jak interagujeme s jídlem (a návykovými látkami či stimulanty).

V případě kávy se to dá velice zjednodušeně shrnout tak, že existují rychlí a pomalí metabolizátoři kofeinu. Pokud se díky kofeinu cítíte trochu nervózní, podráždění, hyperaktivní, úzkostní nebo máte zvýšenou míru depresí (či pokud vám kofein dokonce způsobuje nespavost), jste pravděpodobně pomalým metabolizátorem. To znamená, že si vaše tělo nedokáže s kofeinem poradit tak rychle a efektivně jako například u rychlého metabolizátora, který kofeinu snese s přehledem větší množství.

Ať tak či tak, pojďme si na závěr uvést, že jsou i jiné způsoby, jak zvýšit svou energii a tzv. se „nabudit“ i bez kávy. Řeč je zejména o čokoládě, lesních plodech a dalším sytě barevném ovoci, které obsahuje zdraví prospěšné antioxidanty a vysoké množství vitaminů a minerálů, které s vaším tělem učiní zázraky.

Zdroje: www.spiritualityhealth.com/articles/2013/05/12, www.health.clevelandclinic.org/how-much-caffeine-is-too-much, Michael Murray: The Encyclopedia of Natural Medicine





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat