Prostreno.cz

Dopřejte si nejvýživnější potraviny na planetě

Jíst s rozumem? To by se mělo. Co kdybyste si dnes dali lososa, kapustu, mořské řasy nebo hovězí játra? V obsahu prospěšných živin nemají tyto potraviny konkurenci!

Žaludek není bezedný, proto člověk může sníst v průběhu dne jen omezené množství jídla. Kalorický rozpočet by se tedy měl „utratit“ moudře a smysluplně, což se pochopitelně dotkne i zdraví a celkové kondice. I pro vás je dobrá strava naprostou prioritou? Pak do jídelníčku nezapomeňte zařadit nejvýživnější potraviny na planetě. Které to jsou?

Losos je král!

Druhů ryb existuje spousta. Ne všechny jsou si ale rovné, co se obsažených látek týká. Nejvyšší podíl vychvalovaných omega-3 mastných kyselin nabízí losos. Tak toho využijte! Tyto látky jsou dle závěrů četných studií pro fungování celého těla nesmírně důležité. A to zdaleka nejen proto, že prokazatelně zlepšují duševní pohodu a významně snižují riziko chronických civilizačních chorob. Nebyla by dnes chuť na nějakou rybí specialitu?

Nepodceňujme kapustu

Když se řekne kapusta, kdekomu automaticky naskočí husí kůže. Proč je tato zelenina tolik neoblíbená? Vždyť je nabitá minerály, vitaminy, vlákninou, antioxidanty a dalšími bioaktivními sloučeninami. Věděli jste, že je tenhle opomíjený zelenáč zdravější než špenát? Je to dáno tím, že oproti němu mívá nižší obsah oxalátů, které na sebe navazují minerály, čímž zabraňují jejich vstřebávání. Pravidelná konzumace kapusty navíc předchází rakovině, jak vyplývá z rozsáhlé studie zveřejněné v magazínu Cancer Letters. To si žádá nášup navíc!

Mořských řas není nikdy dost

Možná vás to překvapí, ale v mnoha případech jsou mořské řady nutričně bohatší než suchozemské rostoucí potraviny. Zprostředkují vám pořádnou dávku jódu, což ocení hlavně štítná žláza. Načerpáte z nich také hojné množství železa, vápníku, hořčíku, manganu a antioxidantů se silnými protizánětlivými schopnostmi. Co dalšího si připsat na nákupní seznam?

V obchodě nenechávejte

Sluší se zmínit, že mezi nejvýživnější potraviny planety patří také česnek, ústřice, hovězí játra, sardinky, borůvky a hořká čokoláda. To jen pro kompletní výčet…

Zdroje: www.onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1111/j.1365-277X.2004.00552.x?_x_tr_pto=sc&_x_tr_tl=cs&_x_tr_sl=en&_x_tr_hl=cs, www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18504070/, www.usda.gov/fdc-app.html?_x_tr_sl=en&_x_tr_tl=cs&_x_tr_hl=cs&_x_tr_pto=sc#/food-details/168457/nutrients






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Snídaně pro dva

(17 hlasů)

Pečená vejce s pažitkou

(20 hlasů)

Domácí granola

(2 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat