Prostreno.cz

Vedlejší účinky avokádové šťávy

Avokádo, jedlý plod hruškovce přelahodného, sice patří mezi ovoce, ale většinou se s ním zachází jako se zeleninou. Kdo by si ho neměl přidávat do smoothie a jiných osvěžujících drinků?

Avokádo má bohatou a máslovou chuť a antioxidační účinky. Když je součástí každodenní rutiny, může pomoci při chronických onemocněních. Co dalšího umí a pro koho je rizikové?

Pečuje o srdce

Dlouhodobý příjem avokáda snižuje riziko onemocnění srdce. Zkrátka a dobře, když jím nahradíte stravu s vysokým obsahem tuků, může prospět kardiovaskulárnímu zdraví. Avokádo je bohaté na draslík, jež reguluje krevní tlak a pečuje o stabilitu srdečního tepu. Také má potenciál snižovat cholesterol.

Pomáhá při cukrovce

Avokádo je užitečné při léčbě diabetu 2. typu. Zaprvé, avokádo, ať už přijímané v jakékoli podobě, má nízký glykemický index, proto nemusí způsobit zvýšení hladiny cukru v krvi. Zadruhé, konzumace nenasycených tuků (to jsou dobré tuky) místo nasycených tuků (špatné tuky) může riziko diabetu 2. typu snížit.

Chrání před UV paprsky

Avokádo obsahuje fytosložku karotenoid, jež může eliminovat vznik šedého zákalu a svalové degenerace. Karotenoidy obecně pečují o zdraví očí a chrání je před škodlivými ultrafialovými paprsky.

Působí jako prebiotikum  

Obsah vlákniny v avokádu působí jako prebiotikum, které je užitečné pro střevní bakterie. A o ty by člověk měl náležitě pečovat.

Může se i při redukční dietě

Avokádo podle všeho pozitivně působí při regulaci hmotnosti. Má střední energetickou hustotu a dietní vlákninu. Přestože na jeho 100 gramů připadá až 220 kalorií, všechny tuky, které jsou v něm obsažené, jsou rostlinného původu.

Je užitečná při osteoartróze

Osteoartróza postihuje většinu lidí, když stárnou nebo přibývají na váze. Jedná se o trvalé zhoršování kloubní chrupavky. Toto poškození kloubů může způsobeno oxidativním a zánětlivým stresem. Naštěstí antioxidační vlastnosti avokáda od příznaků osteoartrózy ulevují.

A jak je to s nežádoucími účinky?

Mezi nežádoucí účinky konzumace avokáda kupříkladu ve smoothies patří lehčí kožní reakce (svědění pokožky) a těžká alergická reakce –anafylaktický šok. Zároveň platí, že byste avokádo neměli přijímat v nadměrném množství, protože obsahuje sacharidy, které tělo nemusí strávit.  Avokádo je vždy nutné důkladně umýt, neboť na jeho povrchu ulpívají bakterie a nečistoty. A pozor, avokádová šťáva má vysoký obsah draslíku, jež v tom horším případě interaguje s léky užívané při hypertenzi (zvýšený krevní tlak).

Zdroje: www.pharmeasy.in, www.organicfacts.net, www.wikipedia.org





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat