Prostreno.cz

Přírodní prostředky zbavující tělo bolesti

Už pomalu saháte po ibuprofenu? A víte, že třeba takový zázvor na bolest funguje úplně stejně? Nabízí se i kurkuma, která obsahuje stejné látky jako aspirin. V krizi nezapomínejte ani na vrbovou kůru!

Někdy bolí svaly, jindy zase klouby. Právě teď se vám děje jedno, nebo druhé? Pak se možná chystáte otevřít šuplík s farmaceutickými medikamenty a natočit si sklenici vody na jejich zapití. Ale ještě zadržte, máte i další možnosti úlevy, které nezahrnují léky. Koneckonců, copak o nich odborníci neříkají, že škodí žaludku i játrům? Co se vyplatí alespoň zkusit?

Budiž zima!

Mezi alternativní metody ke zmírnění bolesti patří i studené obklady. Nízké teploty totiž snižují cévy a danou oblast znecitliví, přičemž zmenší otoky a zklidní zánět. K osvědčeným praktikám se počítá i akupunktura nebo „obyčejná“ meditace, která zároveň zkrotí stresové hormony a zharmonizuje organismus. Seznam prostředků první pomoci by nebyl kompletní, kdyby na něm nebyly i bylinky a určité druhy koření. Dobré je, že většinu z nich máte doma!

Zázvor místo ibuprofenu?

Zázvor má jako zaručený léčebný prostředek dlouhou tradici. Jeho největším přínosem jsou silné protizánětlivé vlastnosti, které utlumí bolesti různého původu. Příliš tomuto dárečku podivného vzhledu nevěříte? Tak teď přijde asi velké překvapení. Poznatky studie publikované v magazínu Osteoarthritis and Cartilage jeho účinky přirovnávají k ibuprofenu. Skvělé je, že ho můžete konzumovat nebo využívat ve formě zevních obkladů – stačí ho nastrouhat, přiložit na postižené místo a „zajistit“ třeba bavlněnou utěrkou. Pokud jde o bolístky a jejich rychlou stopku, rozhodně vás nezklame ani kurkuma, neboť i její působnost je srovnatelná s nesteroidními protizánětlivými léky, a to včetně zmíněného ibuprofenu nebo tylenolu. A co třeba taková vrba?

Vrbová kůra? To je věc!

Už jste slyšeli o tom, že vrbová kůra je jedním z nejúčinnějších přírodních přípravků na bolest? Obsahuje salicin, což je mimochodem i součást aspirinu. I zde je více alternativ užívání. Z vrbové kůry se dá připravit čaj, ale pokud volíte pohodlnější způsob, k mání je i ve formě kapslí. Vyzkoušet můžete i chladivý gel s jejím obsahem, který seženete v každé lékárně.

Zdroje: well.org, www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/10607493/






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat