Prostreno.cz

Dýňový olej je skvělý nejen na vlasy

Jeden prostředek, který ochutí celou řadu pokrmů, vylepší zdraví a ještě zastaví nadměrné padávání vlasů? To je olej z dýňových semen. Vyplatí se ho povolat do služby!

Dýni si lze představit jako typickou podzimní dekoraci i přísadu do krémové polévky. Ovšem tato potravina může mít i jiné využití. Věděli jste, že se z jejích semínek vyrábí olej? Poohlédněte se po něm v obchodě, bude vám skutečně k užitku.

Gastronomická kouzla, která se vám zalíbí

Vynikající výraznou chuť tohoto oleje oceníte hlavně při přípravě brambor, luštěnin nebo salátů. Tato ingredience se klidně dá přidat i do rýže, těstovin, k masu, do pomazánek, dresinků a sladkých moučníků. Někteří nedají do dopustit na její kombinaci se sýry, která krásně koresponduje třeba s vínem. Ovšem pozor, nejde jen o báječného kuchyňského pomocníka. Tahle mazlavá přísada vonící po podzimu přináší prospěch i zdraví. Má totiž tyto schopnosti!

Špatná nálada? Tu neznám

K aktuálnímu ročnímu období chmury tak nějak patří. Chcete se jich zbavit? Dejte si lžičku jmenované potraviny. Poznatky jisté studie zveřejněné v magazínu British Journal of Psychiatry sdělují, že její nutriční profil odhání deprese a zlepšuje náladu. Dlužno dodat, že s úzkostí nepomáhá jenom dospělým, ale i dětem.

Bič na vyšší tlak i cholesterol

Ve vědecké sféře se nepochybuje ani o tom, že kromě léčby depresí je dýňový olej velice prospěšný k regulaci škodlivého cholesterolu a normalizaci tlaku. A ještě vykazuje protizánětlivé účinky, což se hodí za všech okolností.

Spása při menopauze

Asi žádná žena by neřekla, že je menopauza kdovíjak příjemná. Ostatně, jak by také mohla! Vždyť způsobuje návaly horka, migrény, bolesti kloubů, zvýšenou potivost, nespavost i podrážděnost. Všechny tyto jmenované symptomy však zmírňuje uvedená ingredience. Tedy alespoň podle závěrů výzkumu publikovaných v časopise Climacteric. Mimochodem, rovněž se zjistilo, že olej z dýňových semen je prospěšný i pro muže, neboť zlepšuje zdraví prostaty. A co jeho kosmetické využití?

Zázrak pro vlasy, bez ohledu na typ

Že se s nadměrným padáním vlasů nedá vůbec nic dělat? To je mýlka! Studie, o které informuje lékařský žurnál Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine, prokázala, že na tento nešvar je dýňový olej jako dělaný. Bodem navíc je pak to, že urychluje proces vlasového růstu. Už si ho připisujete na nákupní seznam?

Zdroje: www.cambridge.org/core/journals/the-british-journal-of-psychiatry/article/beyond-pumpkin-seeds/D0012667CFA36DA13D2C8CEBC3C529E5?_x_tr_sl=en&_x_tr_tl=cs&_x_tr_hl=cs&_x_tr_pto=sc, www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21545273/, www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4017725/?_x_tr_sl=en&_x_tr_tl=cs&_x_tr_hl=cs&_x_tr_pto=sc






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Lasagne

(2 hlasů)

Boloňské špagety

(2 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat