Prostreno.cz

Zdravá sója může způsobit velké komplikace

Sója. Na jedné straně poskytuje prospěšné bílkoviny, na druhé prý může zvýšit riziko rakoviny. Měli bychom ji jíst, nebo raději ne? A podle jakých kritérií sójové produkty vybírat?

Kontroverzní potravina, kterou jedni nenávidí a druzí uctívají? To je sója. Původ této luštěniny se datuje do roku 1100 před naším letopočtem, kdy ji jako vůbec první začali pěstovat asijští farmáři. Právě v Asii je tradiční součástí místní gastronomie a objevuje se takřka v každé kuchyni. Jak je to s jejími výhodami a riziky?

Dvě strany jedné mince

Nelze popřít, že sója je vynikajícím zdrojem kvalitních rostlinných proteinů, přičemž nemá vysoký obsah cukru ani tuku. Dělá to z ní svatý grál zdravého stravování? To se asi také nedá tak úplně říci. Alespoň ne jednoznačně. Problematický je obsah strumigenních látek (goitrogenů), které potlačují funkci štítné žlázy. Možné rýsující se potíže předpovídá i přítomnost fytátů, jež narušují vstřebávání vápníku, hořčíku a železa. Takzvané antinutrienty zase zhoršují trávení bílkovin a fytoestrogeny se v konečném důsledku mohou podílet na zvýšeném riziku rakoviny nebo neplodnosti. Proč se o sóje tedy říká, že je zdravá?

Není sója jako sója

Studie, které na prospěšnost uvedené luštěniny poukazují, vycházejí z benefitů konzumace v asijských zemích. Tam se tato potravina jí převážně ve fermentované podobě a proces kvašení drtivou většinu rizikových sloučenin rozloží. Sójová kontroverznost tkví v tom, že dle názoru odborníků je ve vyspělých zemích tato plodina průmyslově zpracovávána a geneticky modifikována. Západní konzumenti pak dle jejich názoru mají k dispozici spíše jen izolované sójové proteiny, jež se vyskytují v polotovarech, a to od zmrzliny a proteinových tyčinek až po párky a pečivo. A to zdraví rozhodně neprospívá.

Zásadní je kvalita

Pokud se sóji ani produktů z ní tvořených nechcete vzdát, měli byste si ohlídat jejich kvalitu a vždy si ověřit původ. V ideálním případě se zaměřte na výrobky označené jako bio, neboť tam máte jistotu, že se k nim nepřiblížila průmyslová hnojiva. Ve složení si přečtete, kolik sóji daná potravina obsahuje a sledujte i ostatní přísady, jako například aromata, zahušťovadla, stabilizátory a konzervanty. Je dobré zaměřit se na výrobky s kratší trvanlivostí, protože ty zpravidla mají méně přidaných škodlivých ingrediencí. Dle obecných rad se kvalitní sójové produkty doporučují zařadit do jídelníčku dvakrát týdně.

Zdroj: www.well.org, www.eatthis.com





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat