Prostreno.cz

Co jíst, abychom se v té zimě zahřáli?

I když zimu můžeme zahnat tím, že si oblékneme několik vrstev oblečení, udržet lépe vnitřní teplo nám pomohou i některé druhy potravin. Teplé polévky nebo horké nápoje se přímo nabízejí, ale jsou i další potraviny, které dokážou stimulovat produkci tepla o poznání lépe než ostatní.

S poklesem venkovní teploty nám většinou roste apetit. Studené, tmavé zimní dny s ocelovou oblohou často zapříčiní, že máme chuť na těžší jídla či na teplé nápoje nebo okořeněné pochoutky, které nás v letních měsících příliš nepřitahují. Naše přirozené biologické instinkty nám už od pradávna přikazují konzumovat kaloričtější potraviny pro případ, že bychom čelili hrozbě nedostatku potravy, ale také proto, abychom si vytvořili  další tukové vrstvy, které nám pomohou uchovat si vnitřní teplo. „Na rozdíl od našich dávných předků však žijeme ve vyteplených domovech a jídlo máme na dosah – takže tyto kalorie navíc nabírat už nemusíme," vysvětluje Susan Bowerman, která je široce uznávanou dietoložkou.

Ostrá jídla a suroviny jako zázvor, chilli nebo česnek napomáhají krevnímu oběhu a pomáhají produkovat teplo.

„Při teplém počasí máme větší sklony pít větší množství tekutin. Avšak i v zimě potřebujeme více tekutin, abychom se zahřáli a vlhkem vyvážili suchý a studený zimní vzduch," upozorňuje Susan Bowerman, jež má rozsáhlé znalosti oborů, jako je kontrola tělesné hmotnosti, sportovní výživa, bezpečnost potravin či vzdělávání spotřebitelů.

Takže – nechte svůj teplý zimní kabát zahřívat vás z venku a vyzkoušejte některé z těchto tipů, jak se zahřát i zevnitř:

1. Potraviny bohaté na proteiny dokážou obrazně řečeno „přikládat do pece“, čili pomáhají nám se zahřát. Měli bychom si však vybírat proteinová jídla s nízkým obsahem kalorií: ryby, drůbež a netučná masa, ovesné vločky nebo polévky bohaté na bílkoviny – vyhneme se tak přibírání a nadbytečnému příjmu kalorií.
2. Abychom napomohli hydrataci organismu a udrželi si dýchací cesty dostatečně zvlhčené, je dobré popíjet horký čaj a dopřávat si častěji polévky.
3. Do zimních jídel bychom také měli přidávat o něco více koření a ostřejších příchutí.
4. Pokud prochladneme nebo dostaneme chřipku, neměli bychom zapomínat na léčivý kuřecí vývar. Podle studií právě tato polévka napomáhá vylučování hlenů více než kterýkoli jiný horký nápoj. Předpokládá se, že tradiční její aromatické ingredience (například cibule nebo koření) se díky vdechování výparů z horké polévky dostanou do zacpaných dýchacích cest a napomáhají tak jejich uvolnění.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Tagliatelle s hráškem

(5 hlasů)

Pelmeně

(1 hlasů)

Smažená vepřová játra

(2 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat