Prostreno.cz

Křenem proti rakovině, zánětům i kašli

Na jedné straně konvenční antibiotika, na druhé obyčejný křen. Co funguje víc? Budete se to možná divit, ale je to vědecky potvrzená remíza. I proto tenhle štiplavý dáreček tolik pomáhá na respirační choroby!

Křen není žádným nováčkem, ale spíše rostlinnou stálicí. Vždyť se pěstuje už tři tisíce let! Dobře ho znali Řekové, Římané i germánské středoevropské kmeny. Velké pochvaly pak sklízel jako potravina, léčivý prostředek i afrodiziakum. Že vás dohání k pláči? Odpusťte mu to, neboť je postrachem mnoha nemocí. A vůbec – pojďte mu dát prostor už při dnešní večeři!  

Jedna surovina, mnoho možností

Máte chuť na hovězí salát? I do něj se křen náramně hodí. Vytvořit se z něj však dá i omáčka, polévka či pomazánka. Nebojte se ho přidat také do zapečených brambor a k uzenému masu. I takové šunkové rolky plněné křenovou pěnou se jeví jako skvělý nápad! Ať už zvolíte jakýkoli recept, s křenem rozhodně nešetřete. Možná vás to bude stát nějakou tu slzu navíc, ale vaše zdraví takovou oběť ocení. Z jakých důvodů?

Vykašlete se na kašel

Křen má nesporné léčivé vlastnosti, které se už celá léta využívají k léčbě sinusitidy, bronchitidy, nachlazení a kašle. Že tahle informace pro vás není nijak převratná? Pak vám převratně mohou znít alespoň závěry jisté německé studie, které schopnosti zmíněné potraviny přirovnávají ke konvenčním antibiotikům. Prý při akutních respiračních potížích přináší srovnatelné výsledky, ovšem bez jakýchkoli nežádoucích vedlejších účinků. No vida, tak proč chodit do lékárny, když se lze uzdravit i pomocí křenu?

Hurá! Zánětu odzvonilo

Zánět je dobrý sluha, ale zlý pán. Pokud se v těle zabydlí na příliš dlouhou dobu, může přispět k rozvoji celé řady chronických chorob. Naštěstí je tu křen, jehož silné protizánětlivé působení velebí i závěry italského výzkumu zveřejněné v magazínu Food & Function. Vyplývá z nich i to, že stejně spolehlivě zabírá také na infekce močových cest. Rovněž mu nelze odepřít, že zmenšuje otoky, zatímco představuje prevenci rakoviny a normalizuje krevní tlak, čímž prospívá celému kardiovaskulárnímu systému. Ochuťte si tedy podzim křenem! A možná nejen ten.

Zdroje: www.1mhealthtips.com, www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17515295/, www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26411988/





Celkem 4 komentářů

Anonym
11.10.2022
MARIE JIŘIČKOVÁ CHVALŠINY 103 38208
11.10.2022

Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat