Prostreno.cz

Na co byste neměli zapomenout při účinné dietě

Zdravá dieta by měla tvořit kompaktní celek, v jehož rámci je možné kombinovat všechny potřebné živiny. Díky tomuto základnímu pravidlu pro nás pak nebude problém získat potřebné množství energie.

Odbornice na výživu Gabriela Knosová pro vás proto připravila několik rad, jak se během redukčního procesu správně naladit. A tady jsou!

1. Určete si cíl, sestavte plán

V první řadě opusťte od nereálných, dlouhodobých cílů, nemožnost jejich plnění vás bude demotivovat. Vsaďte na krátkodobé či střednědobé úkoly a radujte se z každého malého úspěchu. Malé odměny v podobě masáže, kosmetiky či doplnění šatníku jsou pro každou z nás tou správnou motivací.

2. Zrevidujte své zásoby

Udělejte si seznam a podle něj nakupujte, nebude vás to poté nutit „bloumat“ mezi regály. Doma udělejte velkou revizi ledničky a spíže a bez milosti vyhoďte (či rozdejte) vše, co do redukčního procesu nepatří. Chutí na sladké se totiž mnohem lépe odolává, když není v ten daný okamžik nic po ruce. Každý den si také zkuste promyslet, co vás čeká a podle toho si připravte svačiny. Nepřekvapí vás náhlý hlad a ještě přispějete pravidelnému stravování.

3. Zdravý spánek je základ

Zdravý spánek je základem spokojené a odpočaté mysli i těla. Toto tvrzení neplatí jen v období diety, ale v průběhu celého našeho života. Ovšem deficit spánku může výrazně zpomalovat hubnutí – nedostatek energie se totiž snažíme všemožně doplnit a nejčastěji sáhneme právě po jídle. Proto se nebojme dostatečně odpočívat!

4. Voda živá

Voda je základ života. Její dostatečné množství během dne zajistí našemu tělu hydrataci a hladký průběh diety. Nejlepší je samozřejmě voda obyčejná, kterou můžeme kombinovat s neslazenými minerálními vodami. Skvělé jsou i různé bylinkové a zelené čaje, které mají na náš organismus velmi pozitivní vliv. V pitném režimu proto vsaďte na tyto jistoty a rozhodně se vyhněte slazeným nápojům, které jsou zdrojem skrytých cukrů a nic nám nepřináší.

5. Alkohol vždy s rozumem

K tomuto tématu trochu čísel – 1 gram alkoholu má téměř 2krát větší energetickou hodnotu, než 1 g cukru či bílkoviny. Zároveň spouští chutě na další nevhodné pochutiny. To jsou velmi pádné důvody pro zásadní omezení jeho konzumace. Pokud se z vás ze dne na den nestane abstinent, preferujte raději suché bílé vino a ideálně pak střik, tedy jeho kombinaci s obyčejnou vodou.

6. I oči jedí – jezte proto pomalu a kochejte se

Vychutnávejte si každé sousto a na jídlo se plně soustřeďte. Díky pomalému stolování se dostaví pocit sytosti mnohem dříve a my to ho sníme méně. Dále je také věděcky dokázáno, že velké porce na talíři nás nutí snít mnohem více potravin, než bychom potřebovali. Proto si raději připravujte malé, zato krásně upravené kousky. Rozmanitost a barvy na talíři odvedou naši pozornost a zároveň zvednou náladu a potěší.

7. Hýbejte se!

Více než 70 % úspěchu v hubnutí tkví v našem jídelníčku. Ale ani ta zbylá procenta nejsou zanedbatelná a souvisejí se zdravým pohybem. Proto je sport neodmyslitelnou součástí redukčního programu. Preferujte především aerobní cvičení (ve středně rychlém tempu), při kterém se příjemně zapotíte, posílíte srdce a plíce a rozběhnete svůj metabolismus na plné obrátky.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat