Prostreno.cz

Kozinec blanitý je posilovačem imunity s příslibem dlouhověkosti

Multivitaminových tabletek jste už spolykali víc než dost, přesto žádné radikální zdravotní změny nepozorujete? Zkuste užívat astralagus neboli kozinec. O jeho příznivém vlivu na obranyschopnost, srdeční činnost a útlum zánětů se ví již celá tisíciletí!

Kozinec blanitý. Název to možná není tak docela hezký, přesto se za ním ukrývá skutečný poklad. Po tisíce let ho uctívá zejména tradiční čínská medicína, pro kterou je významným adaptogenem – tedy rostlinným produktem zvyšujícím odolnost organismu proti stresovým situacím, jež navíc souvisí i s delší životností. Na této bylince, kterou pohodlně seženete ve formě prášku i kapslí, jsou však zajímavé i jiné věci. A budou se vám hodit!

Imunita pošlape na plné obrátky

Kozinec, jehož latinské pojmenování zní astragalus membranaceus, má hodně silné účinky především na imunitní systém, neboť přímo ovlivňuje aktivaci imunitních buněk neboli makrofágů. To z něj dělá vhodný doplněk stravy v rizikovém období viróz a chřipek. Poukázala na to i rozsáhlá studie publikovaná v magazínu International Journal of Biological Macromolecules, jejíž poznatky vychvalují také jeho protizánětlivé působení. I vaše obranyschopnost by snesla nějakou vzpruhu? Pak je kozinec přesně to pravé! Chcete poznat jeho další schopnosti? Tak tady je máte.

Zisk pro srdce se počítá vždy

Z jiného výzkumu, tentokrát zveřejněného v odborném časopise Oxidative Medicine and Cellular Longevity, zase vyplynulo, že uvedená bylina zlepšuje činnost srdce. Konkrétně pak tím, že normalizuje tlak, stimuluje průtok krve a doslova proplachuje cévy, čímž je zbavuje nahromaděných usazenin. I tohle je vítané, nemyslíte? Pokud jde o další prokázané vlastnosti, nelze nezmínit, že astralagus pomáhá i na chronickou únavu a stavy vyčerpání, přičemž způsobuje buněčnou smrt rakovinných buněk, proto je prevencí onkologických onemocnění. Rovněž ulevuje od příznaků alergie i astmatu. Dáte mu šanci, aby vás o svých kvalitách přesvědčil?

Zdroje: www.wellandgood.com, www.healthline.com, www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24325861/, www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3306992/





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Domácí granola

(2 hlasů)

Špenátová omeleta

(34 hlasů)

Skvělá snídaně s jahodami

(20 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat