Prostreno.cz

Ovesné vločky mohou podráždit žaludek

Ovesné vločky jsou přirozeně bezlepkové. Ještě to ale nemusí znamenat, že v nich vůbec žádný lepek není. Jak je to možné? A proč si na nevolnost po jejich konzumaci nestěžují jenom pacienti s celiakií?

Ovesné vločky mají už dlouhá léta pověst extra prospěšné potraviny, kterou můžeme jíst ráno, v poledne, odpoledne i večer. Disponují perfektním nutričním profilem, a navíc je lze připravit na sto způsobů, což jejich zařazení do jídelníčku hodně usnadňuje. A seznam ppozitiv pro zdraví tu vydá snad na celou knihu!

Jídlo, co chutná a působí proti nemocem

Vločky prodlužují pocity sytosti a potlačují hlad, jsou tedy ideální dietní zbraní. Díky obsaženým antioxidantům neutralizují volné radikály, tlumí záněty a příznivě působí na pokožku. Vlivem přítomného betaglukanu zase regulují škodlivý cholesterol, proto se do značné míry podílejí na prevenci srdečních chorob. Zároveň omezují riziko diabetu, podporují budování svalové hmoty a posilují imunitu, přičemž dodávají energii a předcházejí zácpě. A pozor – zkvalitňují také spánek! Skoro to vypadá, že neexistuje jediný důvod, proč se tomuto obilnému výrobku vyhýbat. Pravdou ovšem zůstává, že jisté potenciální nevýhody tu přece jenom jsou.

Pomoc, je mi nějak divně od žaludku!

Žaludeční nevolnost způsobená vločkami? Stát se to bohužel může. Někteří lidé totiž mohou být citliví na jejich bílkovinu. A pak jsou i tací, kterým nedělá příliš dobře množství rozpustné vlákniny. Týká se to zejména jedinců se syndromem dráždivého tračníku. Potíž zde však může být i s lepkem. Namítáte, že ten v ovesných vločkách přece není? S jistotou se to říct nedá. Oves ze své podstaty lepek neobsahuje, ale často se pěstuje v blízkosti pšenice, žita a ječmene, proto mnohdy dochází ke křížové kontaminaci. Tedy alespoň podle americké lékařské a výzkumné nadace Celiac Disease Foundation (CDF). Její experti proto radí pacientům s celiakií i osobám s citlivým zažíváním, aby konzumovali jen oves označený jako bezlepkový. Čistě pro jistotu!

Zdroje: www.livestrong.com, www.celiac.org/about-celiac-disease/what-is-celiac-disease/






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na oběd

Více tipů
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat