Prostreno.cz

Hladina cukru v krvi roste nejen po potravinách

Cukr je dobrý sluha, ale zlý pán. Jeho hladinu v krvi zvyšuje i stres a nedostatek spánku. Pozor byste si měli dát ale i na kávu a další kofeinové nápoje, které to berou přes hormon inzulin.

Bez ohledu na skutečnost, zda trpíte diabetem či prediabetem, nebo jen usilujete o štíhlé křivky a lepší kondici, je třeba mít hladinu krevního cukru pod kontrolou. Pokud tak neučiníte, může to mít následky nejen v podobě nechtěných nadbytečných kilogramů, ale i zdravotních komplikací. A že s úrovní cukru solidně zahýbá jen konzumace sladkostí? Takhle to kupodivu vůbec není. I toto v tom hraje roli!

Stres ovlivňuje i to, co bychom nečekali

Jste každý den ve stresu? Možná máte náročné povolání a přísného šéfa. Možná vás tíží absence volného času, poněkud zlobivý partner či jiné problémy v rodině. Buď jak buď, podle odborných autorit má chronický stres vliv i na cukr v krvi. Nemluvě o tom, že nás k zakázanému mlsání doslova přemlouvá, což z něj dělá ještě většího nepřítele. Co ještě se tu musí vzít v potaz?

Málo spánku, hodně potíží

Dopřát si sedm až devět hodin spánkové regenerace je důležité nejen pro celkové zdraví a kvalitu pokožky, ale i pro glykemii. Jak to? Nedostatek nočního odpočinku totiž narušuje způsob, jakým tělo využívá cukr, což vede k jeho hromadění v krevním řečišti. Relax v pyžamu a se zavřenými víčky tedy v žádném případě nepodceňujte.

Ani káva není zcela bez viny

Ať už si kávu osladíte špetkou normálního „bílého zla“ nebo umělým sladidlem, i její konzumace způsobí zvýšení krevního cukru. Je to proto, že obsažený kofein působí na inzulin, tedy hormon, který reguluje jeho množství v těle. Obezřetní byste měli být i s dalšími kofeinovými nápoji, jako jsou čaje, energetické drinky, horká čokoláda a kola. Aby toho nebylo málo, zmíněný stimulant může souviset i s úzkostí, neklidem, podrážděností, rychlejší srdeční frekvencí, žaludeční nevolností, dehydratací, bolestí hlavy a závratěmi. Tak to s ním raději nepřehánějte, ať se vám příliš nevymstí.

Zdroj: www.healthybuilderz.com






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Želví maso

(1 hlasů)

Mac and cheese recept

(1 hlasů)

Kuře na paprice

(4 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat