Prostreno.cz

Kolem superpotravin je zbytečný humbuk

Bobule acai, kustovnice čínská, chia semínka, zelený ječmen, chlorella nebo čaj matcha. Tohle všechno jsou superpotraviny, které máme dle obvyklých doporučení konzumovat co nejčastěji. Vážně jsou ale tak samospásné? A proč se teď začalo mluvit o potravinách funkčních?

Když se člověk snaží jíst co nejzdravěji, může se ve světě marketingového humbuku trochu ztrácet. Neustále se totiž objevují nové a nové superpotraviny, které jsou prospěšnější, než ty předešlé. Mají pak více toho či onoho, lepší působení, méně negativ…To je pořád něco! Ale vážně bychom se těmito informacemi měli nechat ovlivnit? Co když je to okolo superpotravin jen mnoho povyku pro nic a my si za ně jen zbytečně připlácíme?

Každá mince má dvě strany

„Naprosto souhlasím s tím, že některé potraviny obsahují větší podíl živin a díky tomu mohou poskytovat i širší spektrum zdravotních pozitiv,“ připouští australská registrovaná dietoložka Lorinda Stutterd. „Nicméně, žádné jídlo není samo o sobě super,“ dodává s tím, že prodejci některých cizokrajných superpotravin mnohdy reklamují jejich mimořádné přínosy jen proto, aby nějak ospravedlnili vyšší cenu. A právě proto se gastronomický svět začíná raději obracet k potravinám funkčním. Pod tím si máme představit co?

Vítejte ve funkční realitě

„Pro termín superpotravina vlastně dosud neexistuje žádná standardní definice, proto každá společnost může tvrdit, že její produkt je super. V případě funkčních potravin je to jiné, neboť tento pojem bývá regulován zákonem,“ vysvětluje výše jmenovaná expertka výživy. Označuje pak surovinu s přidanými přísadami navrženými tak, aby zvýšily nutriční přínos. Může se jednat kupříkladu o kojeneckou výživu, jogurt s probiotiky, tyčinky se syrovátkovým proteinem nebo tuňákovou konzervu, v níž je trochu vápníku navíc. „Tyto potraviny jsou obecně specifičtější ve svém marketingu a opravdu poskytují živiny, které propagují,“ uzavírá dietoložka Lorinda Stutterd, čímž naznačuje, proč odsouvají předražené superpotraviny na druhou kolej.

Zdroje: www.houseofwellness.com, www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/08974438.2022.2044955?_x_tr_sl=en&_x_tr_tl=cs&_x_tr_hl=cs&_x_tr_pto=sc





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Brokolicové karbanátky

(1 hlasů)

Čočka na kyselo

(3 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat