Prostreno.cz

Nezbytné zimní potraviny předcházející splínům

Slabá imunita? Prudké výkyvy nálad? Permanentní pocit vyčerpanosti? Pokud vás něco z toho trápí, více si hlídejte denní příjem vitaminu B6. Ten je v těchto případech tou správnou medicínou!

Co si budeme povídat – zima je hodně náročné období. Jsme unavenější a často postrádáme dobrou náladu, přičemž se snažíme odrážet útoky virů, které číhají na každém kroku. A ne vždy se to podaří! Víte o tom své? Pak je i pro vás vitamin B6 ideálním spojencem. Proč byste teď rozhodně měli navýšit jeho příjem?

Parťák nejen do chladné nepohody

Vitamin B6 neboli pyridioxin je hodně dobrý přítel. Přispívá totiž k normální činnosti nervové soustavy a podporuje psychickou rovnováhu – především díky tomu, že se zapojuje do tvorby neurotransmiteru serotoninu. Zároveň snižuje míru únavy, reguluje hormonální aktivitu a zlepšuje imunitní reakce organismu. Podílí se však i na tvorbě červených krvinek, zatímco dohlíží na funkce metabolismu, ulehčuje od bolestí a hraje významnou roli při pohybu a cirkulaci krve. Hlavním příznakem jeho nedostatku jsou suché a popraskané rty, vyčerpanost, oslabená obranyschopnost, časté chmury a celková emoční nestálost. Zní vám to povědomě? Pak je na čase vyrazit do obchodu pro tyto potravinové zdroje!

Mrkev, banány i mléčné výrobky 

Zářivě oranžová barva mrkve zpestří nejeden připravovaný pokrm. Ale nejde jen o vizuální stránku, protože i tato zelenina vám jmenovanou látku zprostředkuje. Čerpat ji však můžete i z mléčných výrobků, stejně jako ze špenátu, který navíc normalizuje krevní tlak a poskytuje ochranu před karcinogenními chorobami. Tohle se vám do chuti tak docela netrefí? Nevadí, jsou i jiné možnosti.

Řekněte ano játrům a hrášku

Skvělým zdrojem vitaminu B6 jsou i kuřecí a hovězí játra. K nim si můžete udělat třeba salát, do kterého klidně přidejte také zelený hrášek. I on v sobě ukrývá pyridioxin, a to v hojném množství! Nic nezkazíte ani vajíčky, jež jsou preferovanou snídaní. Pokud jde o další neskromné „dohazovače“, vsadit se dá na kvasnice, ryby, brambory a celozrnné pečivo. Denní doporučené množství vitaminu B6 se pohybuje v rozmezí 1,2–2,5 mg.

Zdroj: www.ndtv.com, www.eatthis.com





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Rajská omáčka

(1 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat