Prostreno.cz

Pilulky na hubnutí mají svá rizika

Spolknout každý den prášek a na mít postavu jako ze žurnálu? Takhle jednoduché to určitě není. Odborníci odrazují od pilulek na hubnutí s tím, že vedlejší účinky mohou způsobovat vážné zdravotní problémy.

Moderní kult krásy je přísný a neúprosný. Ačkoli se do popředí módního zájmu už dostávají i modelky plnějších a oblých tvarů, na štíhlosti se bazírovat nikdy nepřestalo. Muži i ženy z celého světa touží po útlých a zpevněných křivkách, protože se zdá, že jiné společnost ani neuznává. A když jejich docílení nejde po dobrém, musí to jít nějak jinak. Třeba pomocí prášků na hubnutí, kterých je na trhu více než dost. Opravdu jsou tak samospásné, jak se tváří?

Nic není tak růžové

„Zeštíhlující pilulky přicházejí v mnoha různých účincích. Některé údajně potlačují chuť k jídlu, jiné blokují vstřebávání tuku v těle,“ popisuje americká registrovaná dietoložka Brittany Lubeck. Zatím to vypadá, že je vše sluncem zalité. Budí to totiž dojem, že stačí slupnout ten či onen prášek a je vystaráno. Jenže opak je pravdou. „Tyto preparáty mohou být nebezpečné, a to kvůli možnému riziku závislosti,“ připouští tato specialistka s tím, že užívat je bez předchozí porady s lékařem může život hodně zkomplikovat.

Je to vůbec k něčemu?

„Dietologové tyto doplňky stravy vůbec nedoporučují. Problémem je i to, že poměrně vysoké procento nabízeného sortimentu nemá prokázané hubnoucí účinky,“ přidává se další expertka, kterou je americká nutriční poradkyně Kristin Gillespie. Podle ní se místo zeštíhlujícího efektu dostavuje spíše jiný jev – narušení vstřebávání přijímaných živin, což vede k nutričním nedostatkům a tedy i potencionálním zdravotním problémům. Nelze opomenout ani možné nežádoucí vedlejší účinky, jako například nevolnost, průjmy či naopak zácpy, zvýšený krevní tlak a závratě. Obě tyto odbornice se pak shodují v tom, že marketingová bublina okolo těchto prášků jen klame zákazníky. Když už hubnout, tak tedy raději postaru – s pohybem a zdravou stravou!

Zdroj: birdie.com





Celkem 2 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat