Prostreno.cz

Zažeňte neduhy léčivou majoránkou

Jak posílit imunitu, zabojovat proti zánětům, vyzrát na žaludeční vředy a zpravidelnit menstruační cyklus? To je jednoduché. Navyšte spotřebu majoránky, která působí i proti plísňovým infekcím.

Čas na revizi kořenek, přátelé! Máte ve svém kuchyňském arzenálu dostatek majoránky? Pokud vám dochází, ve vlastním zájmu to co nejrychleji napravte a zásoby doplňte. Nebo jste snad neslyšeli o jejím famózním léčivém působení?

Zázrak posilující lásku i zdraví

Majoránka se pěstuje již odnepaměti. Velmi kladný vztah k ní měli už staří Egypťané, Řekové a Římané, kteří ji považovali za spolehlivý medikament, ale i mocnou rostlinu lásky a silné afrodiziakum. To je také důvod, proč se věnce z ní tvořené používaly při svatebních obřadech. Tento zvyk se vlastně v některých zemích dodržuje dodnes. V dávné minulosti se majoránka využívala hlavně při otocích a potížích s trávením. Moderní věda ale seznam blahodárných účinků ještě o něco rozšířila. Možná ani vy sami netušíte, jaký doma máte poklad!

Zdroj antioxidantů a bojovník proti zánětům 

Jestli se uvedené koření může něčím pochlubit, pak je to vysoký podíl antioxidačních látek. O antioxidantech je známo, že neutralizují škodlivé volné radikály a povzbuzují obranyschopnost, čímž přispívají k ochraně před chronickými chorobami. Majoránka se vlivem svého složení staví do cesty i chronickým zánětům, což prokázala nejedna studie. Lidoví léčitelé ji doporučují také na plísňové infekce. Podle nich je nápomocná i v případě přemnožených střevních bakterií, přičemž předchází vzniku žaludečních vředů. A co její pravidelná konzumace přinese ženám?

Navození hormonální pohody

Složky přítomné v majoránce obnovují hormonální rovnováhu a regulují menstruační cyklus. Díky nim je krvácení kalendářně přesné, jako švýcarské hodinky! Nedá se jim upřít ani to, že značně pomáhají při léčbě syndromu polycystických ovarií, jak potvrzuje výzkum zveřejněný v magazínu The Journal of Human Nutrition.

Zdroje: wwwhealthline.com, wwwncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5871212/, www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5435909/, www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25721137/, www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19606513/, www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25662759/






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat