Prostreno.cz

Potraviny s neomezenou hranicí množství pro konzumaci

Máte hlad? Anebo vás honí jen mlsná? Obě tyto krize zažehná celer, rukola, zelený hrášek i rajčata. A s velikostí porce si hlavu lámat nemusíte!

Právě jste se vrhli na hubnutí a největší problém vidíte v tom, že s omezenějším kalorickým příjmem vám častěji kručí v žaludku? Chtělo by ti sáhnout po něčem k snědku, co zasytí, ale zároveň neohrozí dietní ambice, že? Ale jaké potraviny tato kritéria splňují? S těmito se držet při zemi rozhodně nemusíte, protože můžete sníst jakékoli množství!

Z celeru váhová rizika nekoukají

Má pouhých 6 kalorií na 100 gramů. Ano, i taková informace patří na seznam hlavních výhod celeru. Kromě vysokého procenta vody tato porce pokryje i 30 procent denní doporučované dávky vitaminu K, který napomáhá vstřebávání vápníku a slouží jako prevence srdečních chorob. Také snižuje riziko diabetu druhého typu a podporuje zdraví mozkových buněk, zatímco urychluje regeneraci kůže. Že vám právě celer tak docela nechutná? Nevadí, na výběr jsou i jiné dobroty.

Rukola jako spojení příjemného s užitečným

Podobnou kalorickou hodnotu jako výše zmíněný celer má i rukola. Ta vám navíc posílí imunitní systém, protože zprostředkovává vitamin C. Velmi prospěšná je zejména pro jedince s vyšším krevním tlakem, neboť ho vlivem přítomnosti draslíku pomáhá normalizovat. Nedali byste si třeba rukolový salát? Přidat do něj můžete i následující ingredienci.

Nebojte se rajčat

Ve 100 gramech rajčat se nachází přibližně 25 kalorií, proto ani tyto červené poklady nejsou při dietě tabu. Šetřit s nimi vůbec nemusíte! Kromě své šťavnaté kulinářské všestrannosti nabízejí i nemalé množství lykopenu, kyseliny listové a vitaminu A.

Dobrým přítelem je také zelený hrášek

Můžete si dát i šálek zeleného hrášku? No samozřejmě! Na jeho dně čeká „zatížení“ v podobě pouhých 30 kalorií, a to spolu s poctivou dávkou bílkovin a vlákniny. Věděli jste, že konzumace proteinů zvyšuje hladinu určitých hormonů, které zase snižují chuť k jídlu? V zeleném hrášku tedy máte dvojnásobně užitečného dietního spojence.

Zdroj: www.steptohealth.com, www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/vitamin-k/, www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4224208/, www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2771510/






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat