Prostreno.cz

Středomořská strava urychluje spalování tuků

Jíst jako u moře? To může v podstatě každý. A zhubnout díky tomu břišní tuk tím pádem také! O kolik faldíků vás tahle dieta připraví a jaké potraviny do ní patří?

Stravovacích režimů existuje skutečně požehnaně. A čert aby se v nich vyznal, že? Který z nich je tedy ten nejzdravější? Zřejmě to bude vychvalovaná středomořská dieta, která je stále populárnější. Nedávno získala další plusové body, protože se zjistilo, že je postrachem břišního tuku!

Štíhlé bříško jako ze žurnálu

Viscerální tuk je takovou šedou eminencí. A zároveň přítelem i nepřítelem v jednom. Jeho úkolem je ochrana životně důležitých orgánů, což je dáno tím, že je obaluje a tím předchází jejich poškození. Jenže veškerá legrace končí ve chvíli, kdy se ho v těle nahromadí až příliš, z čehož se stává civilizační problém. V takovém případě podstatně zvyšuje riziko zdravotních komplikací, a to včetně závažných srdečních onemocnění, Alzheimerovy choroby, rakoviny i diabetu druhého typu. Jinými slovy – viscerálního tuku musí být tak akorát. A pokud není, mělo by dojít na zmíněnou středomořskou dietu, která sekanou i svíčkovou na smetaně odsune do gastronomického pozadí.

Omáčku? Raději salát!

Naprostým základem tohoto stravovacího režimu je dostatek vlákniny, s čímž souvisí i pravidelný příjem ovoce a zeleniny. Ovšem do jeho pravidel spadá i konzumace ryb, lehkých mas, olivového oleje, celozrnného pečiva, luštěnin, semínek a bylinek. Odměnou vám budou nejen zdravotní přínosy, ale i trojnásobně rychlejší spalování břišního tuku, což prokázala studie zveřejněná v magazínu BMC Medicine. Do té bylo zahrnuto bezmála 300 dobrovolníků, načež se ukázalo, že ti, kteří preferují vyjmenované potraviny, mají ve srovnání s jejich odpůrci viscerálního tuku až o 14 procent méně. A pozor, pokud se touto cestu vydáte i vy, můžete si zcela beztrestně dát sem tam i sklenku vína. Tohle je při středomořské stravě tolerováno a povoleno! Tak na jaký recept to dnes vidíte, přátelé?

Zdroje: www.nypost.com, www.biomedcentral.com/articles/10.1186/s12916-022-02525-8?_x_tr_sl=en&_x_tr_tl=cs&_x_tr_hl=cs&_x_tr_pto=sc





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat