Prostreno.cz

Rakovinu pomáhají léčit obyčejné brambory

Složky obsažené v bramborách mají slibné účinky proti rakovině, a dokonce prý mohou být použity k vývoji léků na onkologická onemocnění. A pak že jde o naprosto obyčejnou potravinu!

Brambory jsou jednou z nejvýznamnějších zemědělských plodin. A ještě, že je máme! Tvoří důležitou součást našeho jídelníčku i všemožných gastronomických příprav. Navíc se jim přisuzuje mnoho zdravotních výhod! Zrovna nedávno se ukázalo, že mohou značně ovlivnit léčbu rakoviny. Už jste o tom slyšeli?

Našla se nová naděje?

Akademičtí vědci z Polska se domnívají, že glykoalkaloidy – přirozeně se vyskytující chemikálie nacházející se v bramborách, mají určité vlastnosti v boji proti nádorům, přičemž mohou pomoci i pacientům s ničivými vedlejšími účinky onkologické léčby. Výsledky jejich studie zveřejnil magazín Frontiers in Pharmacology a hovoří se o nich jako o klíčovém lékařském průlomu.

Šetrná náhrada chemoterapie?

Nelze popřít, že je chemoterapie při likvidaci rakovinných buněk z velké části úspěšná. Na straně druhé ale přichází s celou řadu doprovodných negativ, jako je například neustálá nevolnost, vypadávání vlasů, nezvladatelná únava, nechutenství, zvracení a drastický úbytek na váze. Je to dáno tím, že kromě rakovinných buněk cílí i na buňky zdravé, čímž celému organismu nechtěně škodí. Polskou neurobioložku a vedoucí autorku studie Magdalenu Joannu Winkiel a její kolegy z Univerzity Adama Mickiewicze v Poznani to přimělo ke snaze o identifikaci rostlinných sloučenin s chemoterapeutickým potenciálem, které budou smrtelné pro rakovinu, ale zároveň bezpečné pro tělo. A ono se to povedlo!

Dnes budou bramboráky!

Zmíněný vědecký tým se zaměřil na pět glykoalkaloidů, které by mohly být použity k vývoji léků – solanin, chaconin, solasonin, solamargin a tomatin. Tyto látky vyskytující se v bramborách podle nashromážděných důkazů zastavují působení karcinogenů, tlumí záněty a regulují buněčné cykly těla, čímž bojují proti nádorům. Ačkoli je prý třeba ještě provést další výzkumy a šetření, nepochybně jde o nadějnou zprávu, která možná jednou změní možnosti onkologické léčby.

Zdroje: www.nypost.com, www.frontiersin.org/articles/10.3389/fphar.2022.979451/full?_x_tr_sl=en&_x_tr_tl=cs&_x_tr_hl=cs&_x_tr_pto=sc






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat