Prostreno.cz

Olej z bobkového listu je domácí léčivou záchranou

Trocha olivového oleje a pár sušených bobkových listů. Víc netřeba! Spojením těchto ingrediencí vznikne prostředek k zevnímu i vnitřnímu použití, který se doma vždycky uplatní.

Léčivých prostředků není nikdy dost, souhlasíte? Pokud ano, mohl by vás zaujmout olej z bobkového listu. Má velice snadnou přípravu a chlubí se famózními účinky!

Symbol všeho dobrého

Bobkový list neboli vavřín vznešený nosil v podobě věnce i starořímský vojevůdce, politik a diktátor Gaius Julius Caesar. V jeho dobách byl totiž symbolem vznešenosti, což vysvětluje i jeho název. Využíván ovšem nebyl jenom na ozdobu, ale i k léčení celé řady neduhů. A takřka zázračné schopnosti se tomuto ochucovadlu připisují dodnes. O těchto už jste slyšeli?

Prevence toho, co určitě nechcete

Některé vědecké studie naznačují, že bobkový list pomáhá inhibovat růst rakovinných buněk, čímž nepopiratelně přispívá k prevenci onkologických onemocnění. Vyplývá z nich i to, že sloučeniny v něm obsažené omezují pravděpodobnost diabetu a srdečních chorob, neboť ustalují hladinu krevního cukru a regulují škodlivý cholesterol. Souběžně působí proti vzniku ledvinových kamenů a velice příznivý vliv mají i na paměť a imunitní systém. Pravidelná konzumace vavřínu vznešeného tedy může jen prospět! Ovšem pojídat jeho listy není nijak lákavé. A do jídla se také nedá přidat v kdovíjakém množství. Tak co s tím? Zkuste si udělat „bobkový olej“.

Minimální úsilí, maximální účinnost

Pár sušených bobkových listů rozemelte nadrobno, nasypte do skleněné nádoby a zalijte kvalitním olivovým olejem. Sklenici následně dobře uzavřete a uložte na chladné a temné místo. Tam by měla zůstat nějakých 14 dní, ovšem sem tam s ní lehce zatřepejte, aby se uvolnily všechny klíčové látky. Olej pak už zbývá jen scedit a začít využívat. Když si dáte dvakrát denně čajovou lžičku před jídlem, získáte nejen výše vyjmenované benefity, ale i podporu trávení. Tento lék vás ale může zachránit i při průjmu a zvracení. A najde i jiné uplatnění…

Čas na relax!

Když masáž, tak jedině s olejem z bobkových listů! Ulevuje od bolestí pohybového aparátu a zlepšuje krevní oběh, proto se doporučuje při revmatismu i artritidě. Může ale zpomalit i stárnutí a tvorbu vrásek. Protože přispívá k hojení a regeneraci, hodí se na strie a celulitidu. Tohle všestranné mazání se doma hodí!

Zdroje: www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23859043/, www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2613499/#:~:text=In summary%2C this study demonstrates,people with type 2 diabetes, www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3977070/#__ffn_sectitle, www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7914738/





Celkem 59 komentářů

Peter Krupka
05.01.2023
Ivan cenka
02.01.2023
Danuše Hajkova
02.01.2023
Danuše Hajkova
02.01.2023

Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na večeři

Více tipů
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat