Prostreno.cz

Čaje pomáhající snižovat horečku a ulevující při chřipce

Doběhla vás chřipka, která teď všude řádí jako zběsilá? Zkuste jí zatnout tipec bazalkou, heřmánkem nebo mátou. Čaje z těchto bylinek vašemu tělu udělají dobře!

Možná to moc dobře znáte i vy. Ráno se probudíte jako vždycky, ale něco je jinak. Neskutečně vás bolí klouby, třeští hlava, máte zimnici a trpíte nechutenstvím. A k tomu všemu se objevila horečka! Že by se o vás pokoušela nechvalně známá chřipka? Už to tak vypadá. Jenže žádné prášky po ruce nemáte a sílu vyrazit do lékárny také ne. Zachránit vás ale mohou bylinky! Neskladujete v kuchyni třeba tyhle poklady?

Bazalka je vážně posvátná

Bazalka indická neboli tulsi se někdy nazývá královnou bylin. Žádný div, že je v mnoha zemích světa tolik uctívaná! Lidoví léčitelé přísahají, že zmírňuje příznaky všemožných alergií, ovšem stejně spolehlivě zatočí s bronchitidou, záněty dýchacích cest, zápalem plic, kašlem a bolestí hlavy. Svými účinky okouzlila i vědce, kteří se na základě svých studií domnívají, že její obsažené složky stimulují produkci imunitních buněk, přičemž snižují horečku a tlumí záněty. Bazalkový čaj vás tedy postaví na nohy! Existují ale i jiné úlevné prostředky.

Heřmánek není jenom na spaní

Asi každý ví, že heřmánek je výborným domácím medikamentem na nespavost, protože funguje jako mírné sedativum. Jenže tím seznam jeho předností teprve začíná. Věděli jste, že pomáhá i na zvýšenou tělesnou teplotu, a to dospělým i dětem? Vítané jsou také jeho protizánětlivé a antibakteriální schopnosti. Heřmánek rovněž posiluje obranyschopnost a ulevuje při nevolnosti. Ani on vás tedy při chřipce nenechá ve štychu.

Nezapomeňte na mátu

Máta přirozeně ochlazuje organismus, což je zásluha obsaženého mentolu. Díky němu tedy bez jakýchkoli vedlejších účinků snižuje horečku a navíc napomáhá normální funkci dýchacího systému. Skvěle se hodí k léčbě respiračních chorob, ovšem zastavuje i žaludeční potíže a kupodivu se neztratí ani v případě průjmu. Dokáže si ale poradit také s bolestí a ještě uklidňuje pocuchané nervy.

Zdroje: www.healthybuilderz.com, www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5376420/, www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2995283/, www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6044592/





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat