Prostreno.cz

Tajemstvím štíhlé postavy je zvýšený přísun bílkovin

Bílkoviny jsou pro zdraví nezbytné, proto byste si na jejich příjem měli dát pozor tak jako tak. Co se stane, když jich budete jíst trochu víc? S největší pravděpodobností zhubnete rychleji a snadněji.

Nadbytečná kila. Kdo je dnes nemá, že? Vy jste se však s těmi svými rozhodli zatočit. Jaký je váš dietní plán? Možná už si pomalu sestavujete seznam potravin, které je třeba z jídelníčku vyřadit. Co kdybyste ale místo toho nějaké naopak přidali? Jde hlavně o štědré zdroje bílkovin, se kterými jde hubnutí jako po másle.

Složka potravy, na kterou se klade velký důraz

Bílkoviny jsou makroživiny, které ve zdraví i optimálním fungování těla hrají klíčovou roli. Pod palcem mají nejen výživu i růst svalů, ale i kondici šlach, kůže a kostí. Zároveň zkracují regeneraci, podporují fyzickou výkonnost a ovlivňují hladinu cukru v krvi. Zasahují také do opravy a tvorby nových tkání, hormonů, enzymů, krevního barviva a trávicích šťáv. Dále pomáhají udržovat stálý osmotický tlak buněk, mobilizují imunitní systém, zamezují krvácení při poranění a do jisté míry usnadňují zvládání stresových situací. Jak vidno, bez proteinů se neobejdete. V zájmu úspěšné dietní mise se jich však vynasnažte konzumovat o poznání více.

Jak bílkoviny přispívají k hubnutí?

Proteiny mají celou řadu zeštíhlujících účinků. Prodlužují totiž pocity sytosti, zlepšují využívání energie a budují svalovou hmotu. Alespoň tak jejich schopnosti popisují závěry studie zveřejněné v magazínu Frontiers in Endocrinology. Další výzkum, tentokrát publikovaný v časopise Nutrition Journal, zase prokázal, že lidé dodržující dietu s vysokým podílem bílkovin mají tendence jíst méně svačin mezi hlavními jídly. Registrován je u nich ale i větší výdej energie a tím i větší úbytek tělesné hmotnosti. Kolik bílkovin byste tedy měli jíst? Vědecká zjištění naznačují, že ideální denní příjem se pohybuje v rozmezí 1,2 – 1,7 gramu bílkovin na kilogram tělesné váhy. Mezi bohaté zdroje těchto živin patří kupříkladu hovězí, vepřové, jehněčí a telecí maso, dále pak drůbež, tučné ryby, vejce, mléko a výrobky z něj tvořené. Zaměřit se můžete i na fazole, čočku, cizrnu, tofu, ořechy nebo semínka.

Zdroje: www.askmen.com, www.livescience.com, www.medlineplus.gov/genetics/understanding/howgeneswork/protein/, www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6087750/, www.nutritionj.biomedcentral.com/articles/10.1186/1475-2891-13-97#citeas, mdpi.com/2072-6643/11/1/56





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat