Prostreno.cz

Jedinečné přínosy nezralých banánů

Banán je populární sladké ovoce, které si lidé rádi vychutnávají tak často, jak jen mohou. Patří mezi velmi výživné potraviny s působivým nutričním profilem, ba co víc, může se konzumovat nezralý. V takovém případě s tělem dělá tyto věci!

Když lidé kupují banány, kupují je již zralé, nebo pokud jsou nezralé, nechají je řádně dozrát. Co se ale stane, když sníte banány v zelených odstínech? Spousta věcí, akorát se tyhle sladké plody před podáváním musí usmažit nebo povařit. Nezralé banány nejsou sladké jako ty zralé, ve skutečnosti nemají žádnou chuť a možná je budete muset i trochu doladit špetkou soli nebo kapkou medu (či čímkoli jiným).

Platí ovšem, že tyhle nezralé banány jsou oproti svým žlutým kolegům pevnější. Kromě toho mají vyšší obsah škrobů, protože jak banány dozrávají a žloutnou, škroby se přeměňují na cukry. Nezralé banány tedy mívají nižší obsah cukru, a dokonce jsou bohatší na živiny, jako jsou sacharidy, železo, hořčík, draslík, vitamin B6, měď, fosfor, zinek, mangan či vláknina. A jak je to s jejich zdravotními pozitivy?

Podporují zdravé trávení

Obsah vlákniny v nezralých banánech pomáhá podporovat zdravé trávení. To zabraňuje zácpě, nepravidelnému pohybu střev, nadýmání a dalším formám syndromu dráždivého tračníku. Vláknina také zvyšuje objem stolice, což usnadňuje vylučování odpadu (1). Kromě toho jsou nezralé banány dobrými prebiotickými potravinami, to znamená, že krmí zdravé bakterie ve střevě a zlepšují chod trávicího systému.

Regulují krevní tlak

Nezralý banán je zásobárnou draslíku, minerálu, který pomáhá regulovat krevní tlak (2). Lidé, kteří mají vysoký krevní tlak, mohou do své stravy zařadit toto „zelené“ ovoce, aby se snížilo riziko hypertenze a závažnějších stavů, jako je mrtvice, nebo dokonce srdeční infarkt.

Jsou dobré pro ledviny

Draslík v nezralých banánech také podporuje správnou činnost ledvin (3). To předchází problémům s ledvinami, jako je chronické onemocnění ledvin, a dokonce i rakovina ledvin. Banány mohou být zvláště užitečné při prevenci ledvinových kamenů, a to nejen díky draslíku, ale také vitaminu B6 a hořčíku.

Mají na starosti hladinu krevního cukru

Zelený banán není tak sladký, jelikož obsahuje méně cukru. Má také nízký glykemický index, což je pro lidi s diabetem výhra. Potraviny s nízkým glykemickým indexem jsou dobré, protože nezpůsobují prudký nárůst nebo náhlé zvýšení hladiny cukru v krvi. Existují také studie, které ukazují, že nezralé banány mohou ovlivnit citlivost na inzulín (4), což by zlepšuje způsob, jakým na něj tělo reaguje. Nezralé banány mají glykemický index 30, zatímco ty zralé kolem 60, jen tak pro porovnání.

Zdroje: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3435786/, (2) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16467502/, (3) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8224083/, (4) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/1395467/






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Čočka na kyselo

(3 hlasů)

Čočková polévka

(1 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat