Prostreno.cz

Konopný olej a konopné semínko – jak s ním kouzlit v kuchyni?

13.01.2023 | Zdraví a diety

Konopí je prastará bylinka, která se k nám lidem postupně opět vrací a stává se tradiční potravinou v našich domácnostech. Konopné semínko i konopný olej má jemnou oříškovou chuť a patří mezi oblíbené konopné potraviny. Společně si ukážeme, jak s nimi lze v kuchyni kouzlit a na co jsou dobré.

Účinky konopného semínka

Abychom pochopili, proč bychom měli konopné semínko zařadit do našeho jídelníčku, musíme řádně znát jeho účinky. Víte, že se semínko z konopí řadí mezi nejzdravější potraviny pro lidský organismus? Obsahuje totiž ideální poměr živin, minerálů a vitaminů. Je také známo, že konopná semínka podporují imunitní systém, pomáhají detoxikovat organismus (obsahují vitamin E, což je skvělý antioxidant) a zajišťovat správnou funkci metabolismu.

Pomáhají také při léčbě onemocnění kůže, kde brání ukládání škodlivého cholesterolu a skvěle vyživují pokožku hlavy a nehty.

Jak se konopná semínka užívají?

Nejoblíbenějším způsobem konzumace semínek je přidání do oblíbeného salátu, jogurtu nebo pečiva (sladkého či slaného). Výhodou semínek z konopí je jejich výborná oříšková chuť, díky které se hodí k mlsání i jen tak – třeba večer k televizi místo nezdravých brambůrků :-).

Rozdíl loupaná vs. neloupaná konopná semínka

Semínka z konopí lze získat v loupané i neloupané podobě. Rozdíl je v křupavosti – neloupaná semínka jsou mnohem křupavější, mají pevnou slupku, která ovšem obsahuje velké množství vlákniny, a tím přispívá k pročištění střev. Pro lepší stravitelnost se může semínko namočit na pár hodin do vody nebo rozemlít.

Loupané semínko obsahuje trochu méně vlákniny než semínko se skořápkou (neloupané), avšak zákazníci si ho chválí pro jeho stravitelnost –díky tomu že nemá skořápku, “neleze do zubů” a mnohem lépe se konzumuje.

Účinky konopného oleje

Konopný olej se získává zastudena, lisováním konopných semínek. Jedná se o jeden z nejkvalitnějších rostlinných olejů vůbec. Obsahuje 10 unikátních vitaminů a minerálů (především pak nenasycené mastné kyseliny omega-3, - 6, - 9). Olej z konopí přispívá k normální činnosti a zdraví srdce, ke správnému fungování imunitního systému, přirozeně vyrovnává hladinu cukru v krvi a správnou hladinu cholesterolu a také pomáhá k normální činnosti svalů a kloubů. Konopný olej lze používat i na kůži, pleť, a dokonce i vlasy. 

Jak se konopný olej užívá?

Díky obsaženým vitaminům a minerálům se určitě hodí používat pouze do studené kuchyně. V teplé kuchyni mohou být následkem vaření blahodárné látky vypařeny. Je oblíbený na saláty a jako nedílná ingredience studených pokrmů.

Nejlepší recepty z konopného oleje a konopného semínka:

Konopná pomazánka 

Ingredience: 

1 lžíce konopných semínek

1 mrkev

½ hrnku červené čočky

1 cibule

1 pórek

koření (sůl, pepř)

bylinky (pažitka, petrželka...)

Návod k přípravě:

Jako první osmahněte cibuli a pórek, poté přidejte konopná semínka a nastrouhanou mrkev + červenou čočku. Podlejte trochou vody a vařte, dokud čočka nezměkne. Poté vše rozmixujte. Dochuťte kořením nebo bylinkami podle chuti. Servírujte s toastem nebo tmavým pečivem.

Nepečené konopné kuličky

Ingredience:

Hrnek loupaných konopných semínek

50 g datlí – hodinu předem nechat namočené

100 g ovesných vloček

3 lžíce oříšků

3 lžíce nasekané čokolády

1 lžíce javorového sirupu (nebo medu)

Rozmixujte oříšky. Zvlášť rozmixujte předem namočené datle. K datlím přidejte ovesné vločky, nasekanou čokoládu, loupaná konopná semínka, javorový sirup a dále mixujte, až vznikne hladká hmota. Z hmoty nejdříve zkuste vytvořit kuličku – měla by být měkká a lepivá. Přidejte oříšky a promíchejte. Z hmoty vyválejte kuličky a ty obalte v konopném semínku. Ideální vložit hotové kuličky na chvíli do lednice.

Bruschetta

5 velkých rajčat

lžíce konopného oleje

stroužek česneku

lžíce konopného semínka

hrstka bazalky

toastový chléb

sůl

pepř

Nakrájejte rajčata nadrobno. Dochuťte solí a vmíchejte bazalku, prolisovaný česnek a konopný olej.  Směs nechte 15–20 minut odstát. Toasty či plátky chleba opečte a potřete trochou konopného oleje. Dejte na ně směs, opepřete a posypte konopným semínkem.





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Čočka na kyselo

(3 hlasů)

Čočková polévka

(1 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat