Prostreno.cz

Ajurvédské prostředky proti kašli

Kašel je v ajurvédě známý jako kasa. Co proti němu zabírá? Spolehněte se na domácí zásoby, vyrobíte si z nich účinné pasty i sirupy!

V závislosti na zapojení dóš (základních energií a principů) a dalších faktorů bylo definováno pět typů – váta, pitta, kaphaja, kshataj (traumatický kašel) a kshyaj (tuberkulózní kašel). Příčinné faktory všech typů jsou různé, nicméně ajurvéda, tedy systém alternativní medicíny s historickými kořeny na indickém subkontinentu, má řešení pro všechny situace.

Černý pepř a mléko

Na pracovní desce či v hmoždíři rozdrťte 4–6 semínek černého pepře. Přidejte lžičku medu a trochu mléka a vše důkladně promíchejte. Tento domácí lék na kašel užívejte několikrát denně.

Mandle a máslo

Mandle jsou dobrým lékem na kašel. Namočte asi 5–8 jader přes noc (do vody). Po odstranění hnědé slupky rozmělněte změkčená jádra na jemnou pastu. Do té přidejte 20 gramů másla a špetku cukru. Tato pasta je účinným domácím lékem na suchý kašel a měla by se konzumovat ráno a večer.

Černý pepř, med a asijský alejový strom

Chcete-li připravit tento přírodní lék na kašel, vezměte 10 gramů sušené kůry vrcholáku myrobalánového (Terminalia bellirica) a 1/2 lžičky černého pepře. Rozdrťte je na jemný prášek. Do této směsi přidejte špetku soli a 2 lžičky medu. Dobře je promíchejte, aby vznikla pasta. Při podávání dvakrát denně zmírňuje kašel.

Pepř, zázvor a tulsi

Pepř, zázvor a bazalka posvátná. Vezměte asi 10 gramů od každého a přidejte 4–6 malých kardamomů. Vše to rozdrťte tak, abyste získali jemný prášek. Jeho konzumace se stejným množstvím medu opět zmírňuje kašel.

Černý pepř, kurkuma, mléko a med

Pro tento lék proti kašli budete potřebovat následující přísady: mléko, pepř, prášek z kurkumy a med. Vezměte jednu sklenici horkého mléka. Přidejte do ní 1/2 lžičky pepřového prášku a stejné množství kurkumy a medu. Dobře promíchejte a pijte dvakrát denně.

Cibule a med

Odšťavněte cibuli a její šťávu smíchejte s trochou medu. Přijímejte coby sirup proti kašli dvakrát denně. Cibule působí jako dekongestant (lék určený k odstranění zduření) a zklidňuje dýchací cesty. Jedná se o jeden z účinných domácích léků na kašel.

Zázvor a med

Vezměte kousek čerstvého zázvoru, nastrouhejte ho a vymačkejte z něj šťávu. Přidejte asi 2 a 1/2 lžičky medu. Dobře to promíchejte a směs mírně zahřejte. Poté ji můžete užívat asi třikrát až čtyřikrát denně, přičemž se doporučuje zejména na vlhký kašel.

Zdroj: www.dabur.com, www.metropolisindia.com





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Kotlety na víně

(3 hlasů)

Pečený losos s chřestem

(1 hlasů)

Tacos s lososem

(2 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat