Prostreno.cz

Italské nápoje po večeři pro podporu trávení

Po večeři vám v mnoha kulturách může být nabídnut digestiv, „trávicí nápoj“, obvykle podávaný v malé skleničce, který je určený k podpoře trávení. Je hořký či sladký, ale vždy splní svůj účel. Pokud jej servíruje Ital, dočkáte se této nabídky chutí!

Digestiv doplňuje sníženou hladinu trávicích enzymů a představuje opak aperitivu: zatímco aperitiv se podává před jídlem na povzbuzení chuti, uvolnění a rozvázání konverzace, digestivem naopak hostina končí. Digestiv je možné podávat vychlazený, popřípadě s kostkou ledu, přičemž v Itálii je zvykem zklidnit žaludek mnoha různými druhy.

Zvyky na jihu Evropy

Nejoblíbenější je bezesporu hořkosladké Amaro. Jedná se o italský bylinný likér, který se vyrábí z různých rostlinných přísad, včetně bylin, koření a kořenů. Má hořkou a intenzivní chuť, kterou si můžete vychutnat buď samotnou, nebo v kombinaci s jinými nápoji. Dalším z klasických italských digestivů je i Fernet Branca, hořký bylinný likér, který byl vyvinut macerováním 40 bylin a aromatických rostlin v lihu a destilací. Mezi oblíbené pak patří ještě Grappa, Limoncello a Sambuca. Ale kde se ty digestivy vlastně vzaly?

Historie léčivých nápojů

Již Hippokrates, nejslavnější lékař starověku, po jídle doporučoval elixír dobrého zdraví připravovaný s ječmenem, medem a bylinkami přidávanými do vína. V mnoha benediktinských opevněných opatstvích mniši, kteří jako jedni z mála měli fytoterapeutické znalosti, připravovali nálevy z kořenů a rostlin a hořčiny pak podávaly jako léky v případě dětského nechutenství nebo trávení.

Definice hořkého léku po jídle se změnila v roce 1906 v důsledku sporu ze strany Amerického úřadu pro potraviny a léčiva, který rozhodl o jeho zdanění coby alkoholického nápoje, což vedlo ke kolapsu prodeje.

Naštěstí v Itálii, zemi, kde stolování představuje tradici se všemi náležitostmi, se elixíry stále uchovávaly ve spíži, což trvá dodnes. Tamní lihovary a likérky oprašují staré farmaceutické receptury a přizpůsobují je chuti současného trhu. Itálie tak stále zůstává producentskou zemí s nejvyšším počtem aperitivů a digestivů na světě, od vermutu po likéry.

Jaké jsou nejoblíbenější italské nápoje po večeři?

1. Limoncello – likér s citronovou příchutí, který se často podává vychlazený.

2. Amaretto – sladký mandlový likér, který se podává i vychlazený.

3. Sambuca – likér s příchutí anýzu. Obvykle bývá nedílnou součástí kávy.

4. Grappa – silná pálenka z pokrutin, což jsou zbytky z výroby vína.

5. Amari – to představuje celou klasifikaci hořkých nápojů. Například Amaro Averna Siciliano.

Síla bylin, která přetrvává

Tradičně nejpoužívanějšími léčivými rostlinami jsou rostliny s uznávanými zažívacími vlastnostmi, jako je mochyně s antibakteriální aktivitou, nebo hořec, který má schopnost inhibovat Staphylococcus aureus, bakterii odpovědnou za kožní infekce.

Zdroje: www.wikipedia.org, www.eatlikeanitalian.com





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Tagliatelle s hráškem

(5 hlasů)

Kotlety na víně

(3 hlasů)

Langoše

(1 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat