Prostreno.cz

Situace, kdy není vhodné hrnout do sebe příliš mnoho česneku

K mání je v každém supermarketu a pro svoji štiplavou chuť si ho nelze s ničím jiným splést. Česnek patří mezi superpotraviny, ale v některých situacích může i ublížit! Kdy si na něj dát pozor?

Česnek (Allium sativum L.) získal v různých tradicích pověst jako profylaktická i terapeutická léčivá rostlina. Starověká čínská a indická medicína jej doporučovala k podpoře dýchání a trávení a k léčbě malomocenství a napadení parazity. Dnes je česnek široce uznáván jako prostředek pro prevenci a léčbu kardiovaskulárních onemocnění. Bohatá vědecká literatura podporuje návrh, že konzumace česneku má významné účinky na snížení krevního tlaku, prevenci aterosklerózy či snížení sérového cholesterolu a triglyceridů (1). Lidé ho ale v zimě konzumují převážně proto, že působí proti virům a bakteriím. Navzdory tomu, že je česnek v mnoha ohledech zdraví prospěšný, není určený pro každého. Kdo by se mu měl vyhýbat?

Lidé s refluxem jícnu

Gastroezofageální reflux (reflux jícnu) není nic příjemného. Při něm dokonale netěsní svěrač, který spojuje žaludek a jícen. Kyselý obsah žaludku se tak vrací zpět do jícnu, kde dráždí sliznici. Někdy pronikne až do úst a způsobí hořkokyselou chuť jako při zvracení. Ti, kteří se s tímto problémem potýkají, by to s příjmem česneku neměli přehánět. Mimochodem, stav je ještě zhorší, pokud se česnek jí na lačný žaludek.

Lidé s citlivým žaludkem

Lidé se slabým nebo citlivým žaludkem jsou také součástí tohoto seznamu, protože konzumace česneku může způsobit žaludeční nevolnost. Pokud tedy nechcete znovu a znovu utíkat na toaletu, je lepší se od česneku držet dál.

Problémy s dechem nebo zápachem

Zvláště syrový česnek se projeví nejen na dechu, ale také mírně ovlivní pach potu (tělesný odér) a moči.

Léky na ředění krve

Antikoagulancia neboli léky na ředění krve většinou užívají lidé se srdečním onemocněním. Česnek sám o sobě však také ředí krev (2), proto se při výše uvedených lécích doporučuje pouze v malém množství.

Zdravotní pozitiva česneku

Česnek není špatný ani škodlivý, jen je třeba hlídat jeho optimální míru. Zlepšuje imunitní systém, snižuje vysoký krevní tlak a pomáhá regulovat vysokou hladinu cholesterolu. Může pomoci vypořádat se s nachlazením a posiluje imunitu. Dá se dokonce mírně orestovat, spíše než silně vařit, protože vysoká teplota zabíjí antioxidační sloučeninu, která se nachází v česneku, takže ho tepelně neupravujte nad 60 stupňů Celsia, pokud si chcete užít všech jeho zdravotních výhod.

Zdroje: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4103721/, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3954349/





Celkem 14 komentářů

frant.buchta@gmail.com
05.02.2023
Hana
01.02.2023

Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Toast s gorgonzolou

(35 hlasů)

Omeleta s banánem

(13 hlasů)

Snídaně s malinami

(20 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat