Prostreno.cz

Fungující metabolismus není důležitý jen pro hubnutí

K čemu vlastně potřebujete dobře fungující metabolismus? Nejde jen o stabilní váhu, ale i vaši náladu, kognitivní zaměření, hladinu energie, plodnost a fyzickou výkonnost.

O tom, jak zlepšit a zrychlit metabolismus, se mluví a píše neustále. A to hlavně v souvislosti se spalováním kalorií a tedy i úspěšným hubnutím. Vážně se od něj ale odvíjí jen tělesná hmotnost? Tak to ani omylem. Proč a čím jeho činnost podporovat, i když nám o shazování nadbytečných kilogramů zase tolik nejde?

Všechno souvisí se vším

Metabolismus pochází z řeckého slova „metabolismo“, což znamená změna. Je to vlastně souhrn všech chemických reakcí probíhajících v těle, proto nezasahuje jen hubnutí. Metabolické zdraví je základem celkové pohody, neboť díky němu může organismus efektivně využívat glukózu nebo tuk na energii a zároveň udržovat hladinu inzulínu a krevního cukru na stabilní úrovni. Výsledkem je emocionální odolnost, dobré duševní rozpoložení, skvělé kognitivní zaměření, fyzická výkonnost, stabilní tělesná váha i tolerance k širokému spektru jídel, aniž by měl člověk potíže s trávením, plynatostí, nadýmáním nebo pálení žáhy. A vlastně, nejen tím…

Narušená činnost mívá následky

Kardiovaskulární onemocnění, mrtvice, cukrovka, obezita, Alzheimerova choroba či demence. Dále pak ztučnění jater, deprese, rakovina, neplodnost, erektilní dysfunkce, arteriální hypertenze, chronické bolesti, přetrvávající únava, náchylnost k migrénám, a dokonce i akné – to je jen zlomek zdravotních komplikací spojených se zhoršenou činností metabolismu. Víte, čím jeho zdraví podpořit?

V hlavní roli pohyb, vláknina a detox

Ke zdravému metabolismu dle názoru odborníků přispívá pravidelný pohyb, který buduje svalovou hmotu a zlepšuje krevní oběh. Hodně mu svědčí i zodpovědný příjem vlákniny, což je krok k vyváženému střevnímu mikrobiomu. Mimochodem, denní doporučené množství se pohybuje okolo 30 gramů. Naopak omezit je třeba příjem cukru i potravin z bílé rafinované mouky, mezi které spadá také sladké pečivo, tortilly a těstoviny. Metabolismus přivítá i optimální pitný režim, kvalitní spánek a občasnou detoxikaci.

Zdroje: www.realsimple.com, www.healthline.com





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat