Prostreno.cz

Hlavní rozdíl mezi kofeinem obsaženým v kávě a čaji

Káva v únavové krizi sice nakopne, ale může člověka hodně znervóznit. Je to kvůli kofeinu, který mnohdy zapůsobí i nechtěným a negativním způsobem. Chcete-li jinou energetickou alternativu, dejte šanci čaji. I ten vám dobije baterky, ale náladu určitě nezkazí!

Když se během několika málo okamžiků potřebujeme vypořádat s únavou, dáme si kávu. A raději silnější, že? Přece když už, tak už! Jenže tahle tekutá vzpruha mívá svá úskalí. Obsažený kofein není jen stimulantem centrálního nervového systému, blokuje také receptory adenosinu, přičemž zvyšuje hladinu adrenalinu, dopaminu i aminokyseliny zvané glutamát. Tyto reakce mohou dle názoru odborníků vyvolat nervozitu, úzkost a u citlivých jedinců dokonce i záchvaty zuřivosti. Jakkoli šálek černého zlata milujeme, tyto hrozící stavy mohou být skutečným negativem. Tak nešlo by to bez nich? A víte, že ano? Jen je třeba zvolit jiný druh nápoje.

Co s uvařenou vodou?

Káva přece není jediným zdrojem zmíněného stimulantu, neboť ho zprostředkovává také čaj. A kofein v čaji má tu výhodu, že nezneklidňuje tolik. Respektive vůbec! Tedy alespoň podle americké registrované dietoložky Christiny Manian. Je to prý dáno tím, že jeho působení omezuje přítomná aminokyselina L-theanin, která je účinným uklidňujícím prostředkem, ale káva ji postrádá. L-theanin obsahují zelené, oolongové a černé odrůdy, ovšem v bylinkových čajích byste ho hledali marně. Tato aminokyselina vám může být nápomocná i z jiných důvodů. Zlepšuje totiž pozornost i kognitivní funkce. Zároveň tlumí stres a doporučuje se při syndromu vyhoření. Souběžně představuje prevenci rakoviny a přispívá k normalizaci krevního tlaku. Ovšem i obranyschopnosti zatraceně chutná!  

Něco proti bacilům

Čaje s L-theaninem zpravidla mají i důležité protizánětlivé a antioxidační sloučeniny, které posilují imunitní systém a činí náš organismus odolnější vůči útočícím virům. A stejně jako káva dokáží v únavové krizi vzpružit také. Zkusíte ten zelený? Nebo dáte raději přednost černému?

Zdroj: www.wellandgood.com, www.aacrjournals.org/cebp/article/15/12_Supplement/A157/229855/L-Theanine-in-cancer-prevention-and-treatment, ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3518171/






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat