Prostreno.cz

Horké nápoje zubům příliš nesvědčí

Kdo by v tomto chladném období nevítal zahřívací první pomoc v podobě horkého čaje nebo kávy, že? Ovšem pro zuby to není žádná hitparáda. Jak moc jim to škodí?

Venku panují nízké teploty a k tomu fouká ten protivný studený vítr. Jak se po příchodu domů zahřát? Přímo se nabízí šálek horkého čaje nebo kávy. Přemýšleli jste ale někdy nad tím, jaký dopad tohle může mít na zuby a jejich sklovinu?

Zprávy, které nepotěší

Příznivci obou výše zmíněných nápojů by měli vědět, že jejich třísloviny mohou chrup nehezky zabarvit. Čím častěji je člověk konzumuje, tím pochopitelně hůře. Jsou-li navíc horké, dle názoru amerického stomatologa Jaymeho Martineze sklovině škodí dvojnásob, neboť na ní zanechávají mikrotrhliny, které ji k zabarvení činí ještě náchylnější. Takto opotřebená sklovina podstatně zvyšuje riziko zubního kazu a dalších dentálních potíží. Své ďábelské dílo zde ale vykonají i bakterie, jež se přirozeně vyskytují v ústech.

Kyselá pachuť má svůj důvod

Když tyto bakterie konzumují zbytky cukrů či jiných sladidel obsažených v kávě i čaji, produkují kyseliny, které mají na zdraví ústní dutiny nepříznivý dopad. V kombinaci s narušenou sklovinou vlivem horkých teplot může být situace o to horší. Tedy alespoň tak to popisuje další odbornice, kterou je americká stomatoložka íránského původu Suzan Rismani-Flenniken. Máte se tedy čaje vzdát? A své oblíbené kávy také?

Řešení, která pomohou

Oba jmenovaní lékaři se shodují v tom, že je třeba dbát na teplotu a nepít tyto nápoje úplně horké. Jejich škodlivým dentálním účinkům se můžete bránit i tím, že si bezprostředně po jejich konzumaci vypláchnete ústa vodou. Ptáte se, zda nebude lepší zásah kartáčku a pasty? Ano, i na tohle náčiní může přijít řada, ale až po půl hodině, protože kyselá povaha kávy i čaje sklovinu dočasně změkčuje. Kdybyste ji tedy, byť v dobré víře, začali ihned po posledním doušku brousit štětinami, nadělalo by to více škody než užitku. Nejdřív tedy výplach vodou a až potom kartáček!

Zdroje: www.kesslerparkdental.com, www.flennikendental.com





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat