Prostreno.cz

I mouka se vám může zkazit

Necháváte mouku v papírovém sáčku, ve kterém se prodává? Tím její trvanlivosti zbytečně ubližujete. A to samé platí i pro jedlou sodu!

Každá kuchyň má nějaké místo, kde se uchovávají veškeré náležitosti potřebné k pečení. Ať už jste vášnivý pekař nebo někdo, kdo na domácí sušenky dostane chuť jen jednou za čas, vždy je třeba pracovat s čerstvými ingrediencemi, aby se výsledný výtvor povedl na jedničku. Když už jsme u toho, jak dlouho používáte ten otevřený sáček mouky?

Vzduch jako nepřítel

Mouka je naprosto základní domácí potravinou. A že se tenhle sypký a tolik potřebný prášek nemůže zkazit? Ale to víte, že ano. Proč by jinak měl jasně uvedené datum spotřeby? Ale ztratit svou kvalitu může i podstatně dříve. Jistě jste si všimli toho, že se mouka prodává v papírovém sáčku. A řada lidí dělá tu chybu, že ji v něm nechává a vždy si odebere jen potřebné množství.

Onen sáček pak pootevřený stojí ve spíži či v šuplíku, kde na něj útočí okolní vzduch i všudypřítomné bakterie. Kvůli těmto faktorům mouka v plné kondici vydrží maximálně tři měsíce. Že ji za tu dobu nestihnete spotřebovat? V tom případě si pořiďte vzduchotěsnou nádobu vhodné velikosti, do které jí přesypete, díky čemuž vám bez újmy může sloužit celý rok. Nebo i déle! Mimochodem, bezlepkové druhy jsou oproti těm „obyčejným“ k rychlé zkáze ještě náchylnější, proto s pořízením dobře uzavíratelné nádoby rozhodně neotálejte. A toto ubytování ocení i další surovina.

Ani jedlá soda nevydrží věčně

Kdo by doma neměl sáček s jedlou sodou, která se dá využít při pečení, vaření, úklidu i kosmetických procedurách? Ovšem jakmile sáček jednou otevřete, máte na jeho spotřebování omezenou dobu. Chcete-li ji značně prodloužit, i jedlou sodu chraňte před vzduchem a vlhkostí, a to třeba pomocí dózy s hermetickým uzávěrem. A jak lze zjistit, zda je po několika měsících stále v kondici? Zkuste její špetku nasypat do sklenky s octem. Budete-li svědkem šumivé reakce, je všechno v pořádku a tak, jak má být.

Zdroje: www.healthline.com, www.realsimple.com





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na oběd

Více tipů

Kuře na paprice

(4 hlasů)

Čočková polévka

(1 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat