Prostreno.cz

Potraviny podporující hubnutí

V průběhu nakupování, vaření a stolování se setkáváme s celou řadou rozličných surovin, přísad a možností úpravy. Máme pro vás stručný návod, se kterým se rozhodně neztratíte v žádné situaci a který vám poradí, jak na jednotlivé potraviny. A jak tento návod funguje?

Jednoduše! Základem je si uvědomit, že existují tři skupiny potravin. V té první jsou všechny potraviny, které redukci hmotnosti aktivně podporují a mohou se v rámci nastaveného množství jíst a volně kombinovat dle libosti. Druhá skupina pak obsahuje potraviny, které sice primárně neškodí, ale během diety by se jejich konzumace neměla přehánět. A do poslední skupiny se pak řadí potraviny, které se zdravým životní stylem nemají nic společného a měli bychom se jim obloukem vyhnout ať již držíme dietu, nebo ne.

Potraviny podporující hubnutí

„Do této skupiny řadíme všechny potraviny, které svým složením a podílem tuků, sacharidů a bílkovin aktivují naše tělo. Jejich konzumací získáváme dostatečné, ale ne nadbytečné množství energie, kterou dokážeme navíc beze zbytku spotřebovat a proto se neukládá jako podkožní tuk,“ vysvětluje odbornice na výživu a hubnutí Gabriela Knosová.

Zcela určitě sem patří téměř veškerá zelenina, například čerstvá rajčata, okurky, paprika, ředkvičky, listové saláty, čínské zelí, bílé a červené zelí, rukola, polníček, špenát, kapusta, pórek, mangold, čekanka, fenykl, cuketa, baklažán, patison, tykev, mrkev, celer, petržel, kedluben, okra, chřest, artyčoky, květák, brokolice a mnoho dalších. V ovoci bychom si již měli dát větší pozor, ale čerstvé drobné zahradní ovoce, citrusy, jablka, hrušky či meloun rozhodně není problém.

V případě masa je důležitý jeho pečlivý výběr, doporučují se pouze masa libová (ryby, drůbež, králík, zvěřina, vepřové, hovězí, telecí maso) a výrobky s vysokým podílem masa. V mléčných výrobcích bychom se měli orientovat především podle obsahu tuku, základem jsou nízkotučné či polotučné výrobky a sýry s obsahem do 40 % tuku v sušině.

Také se nedoporučují žádné ochucené varianty, přírodní forma jednoznačně vyhrává. Při hubnutí bychom to s přílohami neměli přehánět, ale vhodná je rýže, brambory, celozrnné těstoviny a pečivo. A svůj redukční jídelníček můžete ještě doplnit tofu, vejci, rostlinným olejem a bylinkami. Stejnou pozornost jako skladbě jídla bychom měli věnovat i jeho přípravě. Vše bychom měli vařit pouze al dente (na skus) a dále je možné dušení, restování, zapékání, pečení či grilování. A k pití? Jednoznačně čistá voda, minerální vody, bylinkové s zelené čaje.

Potraviny při dietě v omezeném množství přípustné

„Tyto potraviny sice dietu příliš neohrozí, ale sami o sobě ji ani nezaručí. Jejich častá konzumace ve větším množství je dokonce nevhodná,“ připomíná Gabriela Knosová. Jedná se o některé druhy ovoce, jako jsou olivy, avokádo, banány či datle. Dále pak i středně tučná masa a tučné ryby. Z příloh je to na příklad kuskus, rýžové nudle, špalda, kroupy či různé pekařské výrobky s ořechy, semínky a olivami. Omezeně lze také konzumovat luštěniny, čerstvé mungo klíčky, bambusové výhonky či máslo. K pití si také čas od času můžeme dopřát čerstvé zeleninové a ovocné šťávy.

Potraviny pro zdravý životní styl nevhodné

„Do této skupiny řadíme takové potraviny, které nejenže nepatří do redukční diety, ale měli bychom se jim vyhýbat i v rámci udržovacího režimu. Obsahují totiž nadbytečné množství tuků a cukrů,“ konstatuje Gabriela Knosová. A o jaké se jedná? Především o všechna smažená, zahušťovaná a konzervovaná jídla a přílohy, knedlíky, noky a výrobky z bílé pšeničné mouky.

Pozor bychom si měli dát i na přezrálé ovoce a zeleninu konzervovanou v oleji. Z masných výrobků jsou to pak tučná masa, vnitřnosti, nekvalitní uzeniny, tlačenka a škvarky. Samozřejmě bychom si také neměli dopřávat tučné mléčné dezerty, šlehačku či koktejly. A zbytné jsou i pochutiny k pivu a různá dochucovadla jídel jako majonézy, hořčice či kečup. Z nápojů pak džusy, alkoholické, slazené a energetické drinky.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat