Prostreno.cz

Existuje souvislost mezi zpracovanými potravinami a rakovinou

Rádi si smlsnete na párcích, snídaňových cereáliích nebo tavených sýrech? Možná, že vám nové vědecké zjištění hodně zkazí chuť. Tyto potraviny prý zvyšují riziko rakoviny! A čím častěji je jíte, tím jste samozřejmě ohroženější.

O zpracovaných potravinách se mluví a píše neustále. Že už se o nich tedy nemůžeme dozvědět vůbec nic nového? Kéž by! Výčet jejich negativních účinků totiž pořád nebere konce.

Sonda do hlubin domácích zásob

Mražená jídla a polotovary. Dále pak balené pečivo, tavené sýry, snídaňové cereálie, smažené brambůrky, krekry, rybí prsty, párky, instantní nudle a polévky, sycené nápoje nebo slazené limonády. Můžete svatosvatě přísahat, že nic z toho doma nemáte? Asi těžko, že? A to jde o pouhý zlomek zpracovaných potravin, které se konzumují zcela běžně. Zhoubou pak nejsou jen pro štíhlé tělesné křivky, jejich složení a obsah kontroverzních látek škodí i zdraví (3). Prý mají co dočinění také s rakovinou!

Jídlo jako důvod předčasného úmrtí?

Přímou souvislost mezi tímto uvedeným sortimentem a onkologickými onemocněními objevili londýnští vědci, kteří v průběhu celého jednoho desetiletí sledovali stravovací návyky 200 tisíc účastníků středního věku (1). Na základě nashromážděných dat tak s velkým varováním upozorňují na to, že lidé, kteří zpracované potraviny konzumují pravidelně, jsou vystaveni výrazně vyššímu riziku život ohrožující rakoviny. Proč je ale pořád kupujeme, i když se neustále dozvídáme, že nám tolik škodí?

Závislost se projevuje všelijak

Možné vysvětlení přináší jiný výzkum, který uskutečnila americká Michiganská univerzita (2). Její autoři se domnívají, že zmíněná skupina potravin vyvolává jakousi závislost – z části i proto, že obsahuje cukr a umělá sladidla, což jsou nechvalně známé návykové látky. Když je člověk omezí, může prý pociťovat úzkost, špatnou náladu a dokonce i příznaky podobné těm abstinenčním, proto se jim těžko odolává. Tučná stránka zpracovaných potravin se zase postará o zhoršenou schopnost žaludku regulovat signály sytosti, což vede k přejídání. Jediná obrana tedy je? Zpracované potraviny naprosto vyloučit z jídelníčku, a to i za cenu chvilkového psychického nepohodlí.

Zdroje: (1) www.eurekalert.org/news-releases/978091?, (2) www.deepblue.lib.umich.edu/bitstream/handle/2027.42/175578/0298_NPHA-Addictive-Eating-report-FINAL-doi.pdf?sequence=4&isAllowed=y, (3) názor autora





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat