Prostreno.cz

Divoké zdroje vitaminu C ze zahrádky

Vitamin C se nenachází jen v ovoci a zelenině. Existuje mnoho divokých zdrojů céčka, z nichž některé okupují i vaši zahradu. Projděte se po ní!

Rozhodně není nutné se při denní dávce vitaminů spoléhat na obchody s potravinami nebo lékárnu. V sezoně všude kolem nás rostou divoké, jedlé rostliny bohaté na vitamin C a další živiny, které lze jednoduše zařadit do svého jídelníčku. Které jsou dobře známé?

Listy ptačince

Ptačinec prostřední neboli taky ptačinec žabinec (Stellaria media) je divoká jedlá rostlina rostoucí brzy na jaře. Ptačinec se objevuje na dvorech a polích, ve vlhkých oblastech a na stinných místech. Má lehce křupavou texturu, kterou lze konzumovat syrovou, jedlé jsou květy, listy a stonky. Zastřihněte horní část rostlinky a snězte ji dříve, než budou stonky dlouhé a vláknité. Odřezky opláchněte pod tekoucí vodou a osušte papírovým ručníkem. Pak je přidejte do salátů, sendvičů či zelených smoothies.

Zmarlika kanadská

Cercis canadensis neboli zmarlika kanadská je opadavý listnatý keř či malý strom řadící se do čeledi Fabaceae – bobovité. Poupátkový stromek je někdy označován jako Jidášův strom, a to proto, že se podle legendy Jidáš Iškariotský oběsil právě na tomto stromě poté, co zradil Ježíše. Prý byly květy na stromě původně bílé, po Jidášově sebevraždě zrůžověly studem. Získáte-li přístup ke zmíněnému kvetoucímu stromečku, vyberte si květ a snězte ho. Možná budete překvapeni, jak dobře chutná. Připomíná sušené, slazené brusinky!

Pampeliška lékařská

Pampeliška lékařská (Taraxacum officinale) si zaslouží velký obdiv. Každá část rostliny – její květy, listy a kořeny jsou léčivým zdrojem potravy. Pampelišky mohou růst v jakémkoli půdním typu, na plném slunci až po polostín. Jen se ujistěte, že nebyly ošetřeny pesticidy. Sklízejte mladé, křehké listy a natrhejte tolik květů pampelišek, abyste si mohli připravit čerstvý salát. Starší listy blanšírujte, spařte nebo orestujte na pánvi s máslem či olivovým olejem. Tím se sníží hořkost.

Jetel luční

Jetel luční (Trifolium pratense) je kvetoucí bylina, která okupuje trávníky, louky, pastviny a zemědělská pole. Květy kvetou od jara do podzimu a mají přirozeně sladkou chuť. (Nikdy je nekonzumujte, pokud zhnědnou.) Utrhněte květ ze stonku a rostlinu nechte v půdě. Nakrájejte velké hlávky květů a vhoďte do nich čerstvé zelené saláty. Budete-li chtít připravit čaj z květů červeného jetele, zalijte jedním šálkem vroucí vody jednu až dvě čajové lžičky bylinky. Před přecezením nebo pitím deset minut louhujte. V případě potřeby oslaďte medem.

Důležité poznámky

Nikdy nesbírejte divoké byliny nebo poživatiny z oblastí, které byly chemicky ošetřeny přípravky na hubení plevele. Domů si odneste pouze to, co skutečně spotřebujete. Vždy nechte některé květy ve volné přírodě – pro opylovače.

Zdroje: www.wikipedia.org, www.farmersalmanac.com, www.lonestarbotanicals.com





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat