Prostreno.cz

Sushi má i svá rizika

Rýže, kus ryby a lesknoucí se plátek mořské řasy. To je sushi, které budí dojem, že je ze samých zdravých věcí. Jenže co ta rtuť, množství rafinovaných sacharidů a nejrůznější omáčky na bázi majonézy, které překypují kaloriemi?

Sushi je jedno z nejznámějších a nejtradičnějších jídel japonské kuchyně. Pro mnohé navíc i gastronomickým uměním a zajímavým nevšedním zážitkem. Rádi si ho dopřejete i vy, protože je dobré a hlavně zdravé? Co když to tak docela není?

Víte, co vlastně jíte?

Již mnoho na sobě nezávislých studií poukázalo na skutečnost, že lidé, kteří dodržují japonské potravinové směrnice, mají snížené riziko předčasného úmrtí až o 15 procent. Sluší se zmínit, že tyto směrnice kromě sushi zahrnují i pravidelnou konzumaci nakládané zeleniny, sójových pokrmů, tofu, celých zrn a zeleného čaje. Tváří se to tedy, že zmiňovaný zavinutý pokrm, který se skládá z ryb, rýže a mořských řas, může člověku jen prospět. Pravda je ale trochu někde jinde.

Kde je problém?

Podívejme se na sushi rolku trochu blíže. Obsažená bílá rýže, které mnohdy bývá i jeden větší šálek, se míchá s octem a cukrem, což ve výsledku znamená, že může mít 300 až 500 kalorií. Tento druh rýže se navíc jakožto bohatý zdroj rafinovaných sacharidů často spojuje se zvýšenou hladinou cukru v krvi a tím i větší pravděpodobností rozvoje diabetu a srdečních onemocnění. Když se k tomu přidají lahodné omáčky na bázi majonézy, pravděpodobně se hodně přiblížíte dennímu kalorickému přijmu. Nebo ho rovnou překročíte! Je tu však i další svízel, která nepotěší.

Nebezpečná rtuť jako klasická přísada?

V potaz se musí vzít i rtuť, kterou spolu s rybami možná vesele konzumujete. Asi vás to překvapí, ale tento prvek se v těle ryb i mořských plodů vyskytuje poměrně běžně, přičemž se dává do souvislosti s chronickou únavou, depresemi, závažnými neurodegenerativními potížemi, poškozením nervové soustavy, revmatismem i rakovinou. Nejvíce pranýřovaným živočichem je v tomto případě tuňák, tak na to v restauraci při objednávání sushi pamatujte.

Zdroje: www.realsimple.com, www.bmj.com/content/352/bmj.i1209, www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30228507/, www.nrdc.org/stories/mercury-guide, www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28018837/





Celkem 2 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat