Prostreno.cz

Špatné rozžvýkání jídla vede ke zdravotním problémům

Dvakrát měř, jednou řež? Spíše dvakrát žvýkni, potom polkni! Proč je tak důležité jídlo čelistmi pořádně zpracovat? A co všechno riskujete velkými sousty, které vám putují do žaludku?

Znáte to – máte hlad, takže se v kuchyni poohlédnete po něčem k snědku. Nalezený úlovek si nandáte na talíř a s chutí se konečně pustíte do jídla. Možná trochu spěcháte, takže si s rozžvýkáním jednotlivých soust nedáváte příliš velkou práci. Je tohle váš obvyklý stravovací scénář? Nemáte tušení, jak moc si zahráváte!

Spěchat se musí pomalu

Navzdory všeobecnému přesvědčení proces trávení nezačíná v žaludku, ale právě v ústech. Klíčové je to zmíněné žvýkání přijímané potravy, které zmenšuje její velikost a zároveň podněcuje slinné žlázy k větší výrobě slin. Samotné sliny totiž obsahují enzymy, jako je amyláza a lipáza, jež mají v popisu práce štěpení sacharidů a tuků. Souběžně spouští v žaludku produkci kyseliny chlorovodíkové, což je důležité pro následné zpracování jídla. Konzistence slin funguje i jako jakýsi lubrikant usnadňující polykání. Bez ohledu na konkrétní servírovanou dobrotu by její konzumace měla být klidnou a významnou událostí, nikoli pravidelný souboj s časem. Podle čeho se dá poznat, že vaše čelisti u stolu nezaměstnáváte tak, jak byste měli?

Už zase ta žáha!

Ten, kdo vyslovil to tradiční moudro, že dobrého nepálí, se s problematickou žáhou asi nikdy nepotýkal. Poměrně vysoké procento populace to stejné říct ale nemůže. Za hlavní příčiny odborníci nepovažují jen nedostatečný pitný režim, užívání některých léků, nadmíru stresu a kouření, ale i příliš rychlé hltání a polykání velkých a nerozžvýkaných soust. Důvodem je omezené množství zmíněné kyseliny chlorovodíkové, jejíž výrobu, jak je uvedeno výše, stimulují sliny. Trestuhodné spěchání nad talířem není příliš dobré ani pro střeva, v nichž se o fermentaci nadměrných soust postarají bakterie, což může způsobit nadýmání, plynatost i zácpu. A co dalšího se musí vzít v potaz? Nedostatečné žvýkání potravin podstatně narušuje i vstřebávání obsažených klíčových živin, čímž hrozí vitaminový i minerální deficit. Dejte si na to pozor…

Zdroj: www.realsimple.com, www.healthline.com





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat